KOMPLEKS 15 PIRAMIDA

VIDEO: SLOVENSKI ARHEOLOG PRONAŠAO ZABORAVLJENI GRAD MAJA Hoće li otkriti misterij nestanka drevne civilizacije?

Slovenski arheolog Ivan Šprajc, profesor na Akademiji znanosti i umjetnosti u Sloveniji, pronašao je drevni grad Maja skriven stoljećima u prašumama istočnog Meksika.

Znanstvenici se nadaju da će otkriće baciti tračak svijetla na misterij nestanka civilizacije Maja prije tisuću godina.

Šprajc i njegova ekipa arheologa pronašla je 15 piramida, od koji je jedna visoka 25 metara, igrališta, trgove i visoko isklesano kamenje.

Grad su nazvali Chactun, što znači Crvena stijena ili Velika stijena.

Šprajc tvrdi da je grad vjerojatno bio malo manje naseljen nego veliki drevni grad Maja Tikal u Gvatemali. Prema prvim istraživanjima arheolozi smatraju da je u njemu živilo oko 40 tisuća ljudi.

Šprajc i njegova ekipa vjeruju da je vrhunac Chactuna bio u kasnijem klasičnom periodu civilizacije Maja između 600 i 900 godine nakon Krista.

No oni nisu prvi koji su kročili tim područjem. Šprajc je kazao da su na drveću pronašli tragove drvosječa i skupljača sirove gume.

Arheolozi se nadaju da će istraživanje pridonijeti rasvijetljavanju odnosa među raznim područjima majanskog carstva u to doba.

Civilizacija Maja bila je jedna od najrazvijenijih u Americi u razdoblju prije Kolumba. U zlatnom dobu su vladali velikim dijelom Yucatana, Belizea, Gvatemale i Hondurasa.

Grad Tikal, kojeg su znanstvenici otkrili krajem 19. stoljeća, imao je populaciju od oko 100 tisuća stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:04