'DAWN' POSLALA SLIKE

VIDEO NASA: Golemi asteroid Vesta nije kao niti jedan drugi, više je poput avokada sa željeznom jezgrom

 AP
- Vesta nije poput ostalih asteroida - kazala je znanstvenica Vishnu Reddy s Instituta za istraživanje Sunčevog sustava Max Planck u Njemačkoj

Novi pogled na masivni asteroid Vestu otkriva da je on više nalik planetu, nego li asteroidu, kazali su znanstvenici u ponedjeljak.

Otkad je ušla u asteroidovu orbitu u srpnju ove godine, NASA-ina letjelica Dawn na Zemlju je odaslala spektakularne snimke drugog najvećeg svemirskog objekta u asteroidnom pojasu.











Vestina gruba površina jedinstvena je u odnosu na ostale manje i "lakše" asteroide u Sunčevu sustavu. Udari manjih asteroida prošarali su Vestinu površinu kraterima, udolinama i raznim mineralima.

- Vesta nije poput ostalih asteroida - kazala je znanstvenica Vishnu Reddy s Instituta za istraživanje Sunčevog sustava Max Planck u Njemačkoj.

Nova otkrića predstavljena su na skupu američkih geologa u San Franciscu.

- Većina asteroida izgleda poput krumpira, no Vesta je više kao avokado sa željeznom jezgrom - rekla je Reddy.

Asteroidi su ostaci stvaranja Sunčeva sustava prije 4,5 milijardi godina, vremena kad su nastali i stjenoviti planeti poput Zemlje. Proučavanje asteroida moglo bi dovesti do tragova o tome kako je nastao naš sustav.

Umjesto povratka na Mjesec, NASA je odlučila da prije misije na Mars, astronauti slete na jedan od asteroida.

David Williams sa Sveučilišta u Arizoni razmatra Vestu kao "tranzicijsko tijelo" između stjenovitih planeta i tisuća asteroida koji "lebde" između Marsa i Jupitera.

Pogonjena na ionski pogon, umjesto tradicionalnog raketnog pogona, letjelica Dawn proučavat će Vestu narednih nekoliko mjeseci, prije nego li će se uputiti prema još većem asteroidu Ceresu , do kojeg će stići 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:07