DIOBENO VRETENO

VELIK USPJEH HRVATSKIH ZNANSTVENIKA Fundamentalno otkriće jednoga dana moglo bi ući u svjetske udžbenike

 Marko Todorov / CROPIX
 

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu danas su predstavljen najnoviji uspjeh naših znanstvenika predvođenih prof. Ivom Tolić s IRB-a i prof. Nenadom Pavinom s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF). Riječ je o studiji objavljenoj u prestižnom časopisu Nature Comunications u kojoj se pokazuje da je diobeno vreteno kiralne strukture što je važno fundamentalno otkriće koje bi jednog dana moglo ući u udžbenike biologije. To je 12. rad što su ga hrvatski znanstvenici objavili u nekom prestižnom znanstvenom časopisu u sklopu 2,15 milijuna eura vrijednog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) što ga je dr. Iva Tolić dobila za istraživanja diobe stanice u razdoblju od 2015. do 2020. godine.

Kao što je poznato, tijekom diobe stanica se dijeli u dvije stanice kćeri. Pritom je važna uloga diobenog vretena, minijaturnog stroja odgovornog za pravilnu raspodjelu genetičkog materijala. Interdisciplinarni tim molekularne biologinje Tolić i teorijskog fizičara Pavina u proteklih je nekoliko godina otkrio nekoliko dotad nepoznatih svojstava diobenog vretena, među kojima i to da je kiralne strukture.

Zagreb, 120918.
Institut Rudjer Boskovic.
Predstavljanje najnovijih rezultata istrazivanja znanstvenika Ive Tolic i Nenada Pavina objavljenih u casopisu Nature Communications. Na fotografiji: Nenad Pavin.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Nenad Pavin

Zagreb, 120918.
Institut Rudjer Boskovic.
Predstavljanje najnovijih rezultata istrazivanja znanstvenika Ive Tolic i Nenada Pavina objavljenih u casopisu Nature Communications. Na fotografiji: laboratorij.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Nenad Pavin / CROPIX

Zagreb, 120918.
Institut Rudjer Boskovic.
Predstavljanje najnovijih rezultata istrazivanja znanstvenika Ive Tolic i Nenada Pavina objavljenih u casopisu Nature Communications. Na fotografiji: ravnatelj IRB-a David Smith, Nenad Pavin, Iva Tolic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Nenad Pavin / CROPIX
David Smith, Nenad Pavin, Iva Tolić

- Kiralnost znači da neki objekt nije isti kao njegova zrcalna slika. Najpoznatiji primjer kiralnosti su naše ruke. Naime, iako je lijeva ruka zrcalna slika desne ruke, njih dvije se nikako ne mogu točno preklopiti zbog asimetrije – pojasnila je Iva Tolić. - Kiralnost je svojstvo brojnih pojava u prirodnom svijetu. Tako sumnoge biološki važne molekule kiralne. U nekim slučajevima, poput puževe kućice ili vitice vinove loze, kiralnost postoji na razini organizma ili organa. U ovom smo radu otkrili kiralnost na razini između razine molekule i živog organizma, a to je razina stanice. Otkrili smo da je diobeno vreteno kiralno – dodala je prof. Tolić.

Ona se 2014. godine vratila na IRB nakon 15 godina znanstvenog usavršavanja u inozemstvu te utemeljila vlastitu znanstvenu skupinu. Njezina skupina već pet godina uspješno surađuje s fizičarima s PMF-a predvođenim prof. Pavinom.

- Ovo je lijep primjer kako se dvije različite discipline poput eksperimentalne biologije i teorijske fizike mogu nadopuniti i voditi prema rezultatima gdje samo jedna disciplina zasebno ne bi mogla dobiti tako uzbudljive rezultat – istaknuo je prof. Pavin. Najnoviji rad objavljen u Nature Comunications predstavlja i veliki uspjeh mladih znanstvenika dr. Maje Novak, Bruna Polaka, dr. Juraja Simunića, Zvonimira Bobana i Barbare Kuzmić.

- Kao znanstvenik koji je i osobno mentorirao brojne mlade znanstvenike,posebno sam zahvalan profesorici Tolić i profesoru Pavinu na trudu i radu koji ulažu u naše mlade istraživače.

Zadržati mlade znanstvenike i stručnjake u Hrvatskoj jedan je od najvećih izazova ne samo na razini IRB-a, već i na razini cijele Hrvatske - naglasio je dr. David Matthew Smith, ravnatelj IRB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:52