IN MEMORIAM

U 67. godini na Ohridu umro istaknuti hrvatski geolog i mineralog akademik Vladimir Bermanec

Vladimir Bermanec
 Ranko Suvar/Cropix
Bavio se ispitivanjem kristalokemijskih svojstava minerala, a pritom je opisao i desetak novih, do tada nepoznatih minerala

Istaknuti hrvatski geolog i mineralog, akademik Vladimir Bermanec umro je u ponedjeljak u Ohridu u 67. godini, izvijestila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Vladimir Bermanec rodio se 8. kolovoza 1955. u Zagrebu gdje je 1979. diplomirao mineralogiju na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF), 1987. magistrirao i 1992. doktorirao.

Od 1978. radio je u Mineraloško-petrografskom zavodu PMF-a gdje je prošao sve akademske stupnjeve - od asistenta do redovnoga profesora u trajnom zvanju (2005.). Obnašao je dužnosti predstojnika Mineraloško-petrografskoga zavoda, pročelnika Geološkog odsjeka te prodekana PMF-a.

Proveo je oko godinu dana na specijalizacijama od po nekoliko mjeseci u Bernu u Švicarskoj i u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Za redovitoga člana HAZU, u Razredu za prirodne znanosti, izabran je 2012. Bio je predsjednik Odbora za geokemiju i aktivan član Hrvatske kristalografske zajednice.

U znanstvenom radu bavio se ispitivanjem kristalokemijskih svojstava minerala i mineralnih grupa, a pritom je opisao i desetak novih, do tada nepoznatih minerala. Sudjelovao je u izradi nove enciklopedije minerala pod uredništvom J. A Mandarina iz Kanade. Vodio je više magistarskih i doktorskih radova, od čega i jedan doktorat na Sveučilištu u Belo Horizonteu u Brazilu.

Akademik Vladimir Bermanec objavio je više od 40 članaka, u časopisima koje registrira Current Contents i u drugim časopisima, a radovi su mu citirani 240 puta, pri čemu h-indeks citiranosti iznosi 10.

Autor je i dvaju sveučilišnih udžbenika (jednoga u suautorstvu) iz specijalne mineralogije, od kojih je za jedan nagrađen Nagradom Josip Juraj Strossmayer za znanstveno djelo iz prirodnih znanosti za 2003. Bio je član mnogih međunarodnih, inozemnih i domaćih strukovnih društava i komisija te recenzent za mnoge domaće i inozemne časopise (European Journal of Mineralogy, The Canadian Mineralogist, u kojemu je bio i član uredništva).

Akademik Bermanec bio je predsjednik Odbora za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu i Povjerenstva za rektorovu nagradu.

Aktivan je bio i u Družbi Braća hrvatskog zmaja, s titulom Zmaj od Veternice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 06:19