RUI MEDEIROS

Rješenje za rak vrata maternice: Rano cijepljenje protiv HPV-a i preventivni pregledi

Rui Medeiros

 Vanesa Pandžić/Cropix
U Portugalu smo napravili pomake jer je vlada odlučila poboljšati cijepljenje, a uvela je i program probira za rak vrata maternice

Gotovo svaki dan u Hrvatskoj se jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, dok svaki treći dan od njega umre jedna žena. Trećina novooboljelih mlađa je od 50 godina, a rano otkrivanje može uspješno spriječiti nastanak raka grlića maternice. Zbog mogućnosti prevencije, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u studenom 2020. usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice s ciljem visokog stupnja cijepljenosti i provođenja preventivnih pregleda. Jedan od najboljih primjera je Portugal, koji prema službenim podacima ima više od 93 posto mladih žena cijepljenih protiv humanog papiloma virusa (HPV) i više od 70 posto žena koje su obavile preventivni pregled.

Profesor virologije i molekularne onkologije na Portugalskom institutu za onkologiju u Portu i predsjednik Saveza europskih liga protiv raka Rui Medeiros sudjelovao je na 6. hrvatskom simpoziju o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice u hotelu Sheraton u Zagrebu, u sklopu kojega je objasnio zašto je Portugal tako uspješan u borbi protiv raka vrata maternice, od kojega se u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje bilježi visoka smrtnost. Na simpoziju je promovirana i kampanja "Budi mrak roditelj" koja predstavlja najnovije smjernice u liječenju raka vrata maternice, dijagnostike i prevencije.

U Portugalu ste napravili zaista velik pomak i malo koja zemlja ima tako visoku stopu primjene cjepiva protiv HPV-a. Kako ste to postigli?

- Temom raka grlića maternice i HPV-om bavim se više od 30 godina, od početka 1990-ih, i imao sam priliku svjedočiti evoluciji kliničkih istraživanja koja su pridonijela toj promjeni. Prije smo promatrali podrijetlo raka, a sada stvaramo "čudotvorno" rješenje za rak.

Ideja je jednostavna i sve zemlje joj se mogu pridružiti, a uključuje da barem 90 posto svih mladih žena bude cijepljeno protiv HPV-a, da 75-80 posto žena obavi pregled za rano otkrivanje raka vrata maternice i da 90 posto ima pristup rješenju za liječenje u slučaju kada im je dijagnosticiran rak grlića maternice.

Vjerujemo da će u zemljama, koje primjenjuju ovu strategiju, za 10 do 15 godina rak vrata maternice biti vrlo rijetka bolest. Pitanje je sada želi li Hrvatska pripadati tom klubu zemalja koje će biti bez raka jer alati i tehnologija već postoje.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je u školskoj godini 2021./2022. protiv HPV-a cijepljeno 44 posto djevojčica i 25 posto dječaka osmih razreda. Što biste savjetovali Hrvatskoj, kako postići što bolje rezultate cijepljenja?

- Moj savjet Hrvatskoj je da pogleda najbolje primjere u Europi i razmotri koji primjeri najviše odgovaraju vašem rješenju. Siguran sam da postoje mnoga rješenja, ali ključna je odluka Vlade. U Portugalu je vlada 2008. donijela odluku da cijepljenje treba poboljšati, a 2016. odluku da se napravi nacionalni program probira za rak vrata maternice. Odluka vlade bila je ključni korak prema ostvarenju tih brojeva koje danas imamo. Isto tako je važan angažman zajednice i uključivanje zdravstvenih radnika u cijeli proces, zbog toga što su to ljudi kojima građani vjeruju.

Postoji cjepivo protiv raka, protiv HPV-a, koji je uzročnik šest vrsta te bolesti. Zašto onda i dalje imamo velik broj oboljelih od raka kada postoji nešto što to može spriječiti ili barem smanjiti broj oboljelih?

- HPV, za razliku od drugih virusa, djeluje na nevidljiv način. Primjerice, kada imate gripu, koja je također virus, imate visoku temperaturu i bole vas mišići, odnosno imate dokaze da virus postoji i vaše tijelo odgovara kako bi ga se riješilo. U pitanju HPV-a ne postoji tako nešto. Nema vidljivih simptoma i obično se smatra da će efekti cijepljenja biti vidljivi tek za 10-15 godina. To je dugoročan proces i tako ga trebamo promatrati. Ali dokazi za njegovu učinkovitost, kada se cijepljenje kombinira s preventivnim pregledima, definitivno postoje.

Zašto je važno cijepiti i djevojčice i dječake?

- Jedan od razloga je zato što je potrebno stvoriti barijeru za virus. HPV je uglavnom povezan sa seksualnom aktivnošću i ako cijepimo oba roda, tada je to win-win rješenje. Drugi razlog je to što se time sprječava nastanak drugih vrsta raka koje uzrokuje HPV, poput raka grla, penisa ili anusa, koji se mogu pojaviti među muškarcima.

U Portugalu je naglasak na što ranijem cijepljenju djece, cijepe se već s 10 godina. Je li ključ uspjeha u što ranijem početku cijepljenja?

- Trebamo cjepivo protiv HPV-a promatrati kao i svako drugo cjepivo koje čini dobro za zajednicu. Istraživanja pokazuju da je imunološki odgovor na cjepivo bolji u mlađoj dobi, odnosno među djecom u predtinejdžerskoj dobi. No, ne bih htio navoditi starost kao problematično pitanje u cijepljenju protiv HPV-a.

Što po vašem mišljenju treba učiniti kako bi se iskorijenile nejednakosti povezane s rakom među državama članicama Europske unije?

- Definitivno postoje nejednakosti među članicama EU i o tome raspravljamo u Savezu europskih liga protiv raka. Jedan od načina smanjenja nejednakosti u pristupu cijepljenju je odluka vlade da cjepivo učini dostupnim i besplatnim svima. Isto tako, samouzorkovanje za HPV DNK test omogućuje onim ženama koje nemaju priliku biti uključene u organizirani probir raka vrata maternice da se testiraju na HPV.

Koliki je rak vrata maternice javnozdravstveni problem?

- Vidimo da zemlje koje imaju dobru procijepljenost napreduju u smanjenju broja incidenata. Pozitivni podaci postoje ne samo za rak vrata maternice, nego i za druge bolesti koje uzrokuje HPV. Jedan od problema je cijena cjepiva. Portugal, koji se ne smatra bogatom zemljom, iskoristio je glavni alat koji je imao na raspolaganju, a to je kupnja cjepiva i HPV testova na veliko. Važnost takve kupnje vidjeli smo i na razini EU tijekom pandemije, kada su se cjepiva kupovala na veliko kako bi im se snizila cijena.

Vlada mora biti pametna ako želi osigurati dobrobit svom stanovništvu. Postoje alati da se smanji incidencija, a smanjenje stope incidencije raka grlića maternice može biti taj dobar primjer.

Profesor virologije i molekularne onkologije i šef Saveza europskih liga protiv raka

Rui Medeiros profesor je molekularne onkologije i virusne patologije na Institutu za onkologiju u Portu. Od 2009. član je Odbora Portugalske lige protiv raka, a od 2020. predsjednik Saveza europskih liga protiv raka. Medeiros je autor i koautor više od 400 recenziranih radova.

Doktorirao je humanu biologiju, onkologiju i molekularnu epidemiologiju i 2006. stekao status profesora na Fakultetu medicine i prirodnih znanosti Sveučilišta u Portu. Bavi se istraživanjima u preciznoj medicini, farmakogenomici, virologiji, molekularnoj onkologiji i patologiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:55