‘MOSKVA, IMAMO PROBLEM‘

Prva misija nakon 47 godina doživjela fijasko: Ruska letjelica doslovce se zabila u Mjesec!

Ruska letjelica Luna-25

 Afp/
Letjelica je izgubila konrolu i prestala je postojati nakon sudara s površinom Mjeseca - stoji u priopćenju Roskosmosa

Prva ruska misija na Mjesec u 47 godina neslavno je propala nakon što je svemirska letjelica Luna-25, koja je krajem tjedna trebala sletjeti na još neistraženu južnu polutku Mjeseca, izgubila kontrolu i zabila se u Mjesec, nakon čega je, de facto, prestala postojati.

Ruska državna svemirska agencija Roskosmos putem službenog je priopćenja potvrdila kako je kontakt s letjelicom bio izgubljen netom prije predviđenog slijetanja, oko 11.10 po našem vremenu.

- Stroj je ušao u nepredvidljivu orbitu te je prestao postojati kao rezultat sudara s površinom Mjeseca - objavio je Roskosmos u priopćenju ove nedjelje.

Strani mediji nisu čekali ni trenutka da istaknu još jedan u nizu ruskih neuspjeha koji se odvio pred očima cijeloga svijeta te su još jednom naglasili do koje su mjere dani "sovjetske svemirske slave" Sputnjika 1 i Jurja Gagarina daleka i zaboravljena prošlost.

Konteksta radi, Rusija je posljednji put pokušala poslati letjelicu na Mjesec 1976. godine, kada je na čelu Sovjetskog Saveza bio Leonid Brežnjev.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

Ovoga se puta Moskva utrkivala s Indijom oko toga čija će letjelica prva sletjeti na još neistraženu frontu Mjeseca. Naime, Chandrayaan-3, indijska besposadna letjelica lansirana još u srpnju, na Mjesec bi trebala sletjeti ove srijede.

Put indijske letjelice na Mjesec čak je 40 dana dulji od ruskog, zato što je Chandrayaan-3 teža letjelica s jačim kapacitetom goriva u usporedbi s Lunom-25.

- Chandrayaan-3 novo je poglavlje indijske svemirske odiseje te savršeno ocrtava snove i ambicije svakoga Indijca - napisao je premijer Narendra Modi na X-u, bivšem Twitteru.

Iako se indijske svemirske aktivnosti prema veličini proračuna ne mogu usporediti s onima Amerike i Kine (usporedbe radi, Indija je za svemirske projekte izdvojila "tek" 1,5 milijardi dolara, dok je godišnji proračun NASA-e oko 25 milijardi), New Delhi ovaj projekt želi iskoristiti za stvaranje momentuma kojim bi sebe nametnuo kao jednog od važnijih igrača nove faze utrke za svemir.

- Indija želi pokazati svoje snažne tehničke kapacitete u domeni svemira te, neovisno o ishodu ove ekspedicije, želimo ojačati svoju prisutnost na globalnoj pozornici - rekao je za WSJ Vishesh Rajaram, partner u tehnološkoj kompaniji Speciale Invest, koja surađuje s indijskim svemirskim programima.

Prema njegovoj bi stručnoj procjeni indijski udio u globalnoj svemirskoj ekonomiji već do 2030. mogao porasti na devet posto, u odnosu na dva posto, koliko sada iznosi.

- Cilj Indije je dokazati da se uz manji trošak mogu postići jednako kvalitetni rezultati, zbog čega vjeruju da će u konačnici drugi akteri njima dolaziti po savjet kako da srežu troškove - objasnio je WSJ-u Ram Jakhu, profesor na kanadskom Sveučilištu McGill.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:45