AURORA BOREALIS

Poznati hrvatski astronom o fenomenu koji je oduševio Hrvate: ‘Evo zašto je nebo sinoć bilo crveno...‘

 Marko Skrbin, Donji Miholjac
Pojava polarne svjetlosti (aurora borealis) oduševila je brojne građane Hrvatske

Sinoćnja pojava polarne svjetlosti (aurora borealis) oduševila je brojne građane Hrvatske. Stoga su društvene mreže pune atraktivnih fotografija „crvenog neba”.

image
Marko Skrbin, Donji Miholjac
image
Marko Skrbin, Donji Miholjac
image
Marko Skrbin, Donji Miholjac

- Kod nas se rijetko vidi polarno svjetlo, zadnji put je snimljeno u u ožujku 2015. godine. No, ovako jako polarno svjetlo zadnji put je bilo prije 20 godina, a zabilježeno je i 2000. te 2005. godine. Ovako crvenu boju stvaraju atomi kisika u visokoj atmosferi - rekao je Ante Radonić, poznati popularizator astronomije i svemirskih letova.

image

Ante Radonić

Darko Tomas/Cropix
image

Fotograf Boris Štromar auroru borealis je fotografirao sa Sljemena

Boris Štromar

- Oni koji prate svemirsko vrijeme znaju otprilike procijeniti postoji li potencijalna mogućnost za auroru. Tako je Boris Štromar jučer čekao na Sljemenu, ali kaže da je malo zakasnio dok je bilo najjače svjetlo. No, uspio je snimiti pojavu - dodao je Radonić.

Aurora borealis najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se pojavljuje rjeđe. U Zemljinoj atmosferi nastaje kada brze električki nabijene čestice (brzine od 300 do 1200 kilometara u sekundi) uđu u Zemljino magnetsko polje pa se ubrzavajući se prema Zemljinim magnetskim polovima sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti, najčešće na visinama između 90 i 150 kilometara.

- Moram reći da je ipak razlika promatrati auroru iz sjevernih krajeva Europe gdje se vidi česte i puno raskošnije pojave. Onda se vidi i crvena i zelena i žuta i narančasta boja. To je daleko atraktivnije nego ovo što mi možemo vidjeti. No, u vrijeme velike Sunčeve aktivnosti kao sada, polarna svjetlost se može vidjeti i iz naših krajeva. Noćas se čak s Kozjaka u blizini Splita vidio ‘drugi val‘ polarne svjetlosti. Kako je Sunce na vrhuncu svoje aktivnosti, lako je moguće da ćemo vidjeti još takvih događaja. Prošli mjesec se vidjelo u Sloveniji, a kod nas ne jer je bilo oblačno. U Mađarskoj su polarno svjetlo primijetili čak šest puta ove godine. Sigurno je bilo još tih događaja, no to traje nekad desetak minuta i ako u to vrijeme niste pogledali u nebo, ne zamijetite - naglasio je Radonić.

image

Aurora u Hrvatskom Zagorju

Rikard Jadan/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:29