DO LOOK UP!

Potpuno uništenje prohujat će ‘za dlaku‘: Udar asteroida koji stiže bila bi svjetska kataklizma

Asteroid/Ilustracija

 Handout/AFP
Asteroid (7482) 1994 PC1 nalazi se na popisu ‘potencijalno opasnih‘ i proći će na samo pet udaljenosti Mjeseca od Zemlje

Masivni asteroid s NASA-inog popisa 'potencijalno opasnih', koji je dva i pol puta veći od Empire State Buildinga u New Yorku, trebao bi proći pored Zemlje kasnije ovog mjeseca.

S procijenjenim promjerom od najmanje jednog kilometra, asteroid (7482) 1994 PC1 sposoban je izazvati svjetsku kataklizmu kada bi udario u naš planet.

Međutim, šanse da se to dogodi su iznimno male, prenosi Russia Today.

Očekuje se da će ovaj asteroid 18. siječnja proći na oko 1,98 milijuna kilometara od Zemlje, što je otprilike pet puta više od udaljenosti između našeg planeta i Mjeseca.

To bi trebala biti najbliža točka do Zemlje na kojoj će se ova svemirska stijena naći.

Idući put ovako blizu tek 2105. godine

Asteroid klase Apollo ima nešto širu orbitu oko Sunca od Zemlje, a otkrio ga je australski astronom Robert McNaught 1994. godine. Ovaj asteroid napravi puni krug oko Sunca za godinu i sedam mjeseci.

Ovaj svemirski putnik može se promatrati teleskopom s najjednostavnijom opremom svakih 47 godina, no sljedeći put će se ovoliko približiti Zemlji tek 2105. godine.

Projurit će zapanjujućom brzinom od 19,56 kilometara u sekundi, odnosno 70.515 kilometara na sat, a izgledat će poput zvijezde padalice koja se kreće po noćnom nebu.

No, Zemljani za sada mogu mirno spavati jer, prema NASA-inoj nedavnoj analizi, niti jedna veća svemirska stijena neće se sudariti s našim planetom još barem 100 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:44