NOVA STUDIJA

Polarna svjetlost nad Hrvatskom izgledala je prekrasno, no stručnjaci upozoravaju: ‘Val uragana mogao bi krenuti...‘

Solarna oluja

 /Mark Garlick/science Photo Libra/science Photo Library Via Afp
Znanstvenici kažu da kombinacija visokog sunčevog zračenja i drugih čimbenika stvara povoljne uvjete za formiranje tropskih ciklona

Poznato je da solarne oluje mogu izazvati poteškoće u radijskom programu i smetnje GPS-a, ali nova studija sugerira da bi solarna oluja koja je prošlog tjedna pogodila Zemlju mogla pokrenuti val uragana, piše Daily Mail.

Tim znanstvenika je analizirao aktivnost tropskih ciklona u proteklih 5500 godina i pronašao 11 vremenskih razdoblja u kojima je bilo 40 posto više oluja nego inače. Otkrili su da ta vremenska razdoblja imaju jednu zajedničku stvar: sunce je bilo iznimno aktivno.

Prema nekim teorijama, kad je sunce aktivnije, šalje više energije na Zemlju koja zagrijava oceane i hrani tropske oluje. Ova vijest stiže u trenutku kad sezona uragana u Americi obara sve rekorde - postoji najmanje 20 oluja sa zasebnim imenima koje će pogoditi zemlju.

Kada je sunce aktivno, ono pokreće snažne baklje energiziranih čestica koje jure kroz svemir. A kad udare u Zemlju, čestice sa sobom donose sunčevu energiju koja zagrijava naše oceane čime se osigurava gorivo za tropske oluje.

Solarna ili geomagnetska oluja veliki je poremećaj Zemljine magnetosfere – područja oko Zemlje koje kontrolira magnetsko polje planeta.

Oluja od prošlog petka ocijenjena je ocjenom ‘G4‘ (na ljestvici od jedan do pet), što znači da je riječ o vrlo jakoj oluji.

‘Geomagnetske oluje mogu utjecati na infrastrukturu u orbiti blizu Zemlje i na Zemljinoj površini‘, objavila je Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) te upozorila kako bi oluja mogla ‘potencijalno poremetiti komunikacije, električnu mrežu, navigacija, radio i satelitske operacije.

Glavna autorica studije Yang Wang sa Sveučilišta Florida State rekla je da ne može predvidjeti hoće li nedavna intenzivna solarna aktivnost dovesti do više tropskih ciklona ove godine.

Sunčeva aktivnost ili ukupno solarno zračenje (TSI), o kojem je riječ u studiji, određuje se mjerenjem ugljika u godovima drveća.

Kada sunčeva aktivnost oslabi, vrsta ugljika nazvana ugljik-14 povećava se u atmosferi, a te se promjene mogu vidjeti u godovima drveća koji apsorbiraju ugljik u zraku.

Profesorica Yang Wang sa Sveučilišta Florida State kaže: ‘Uloga solarne aktivnosti u modulaciji aktivnosti tropskih ciklona je složena. Povećano sunčevo zračenje doprinosi zagrijavanju oceana. Kako se oceani zagrijavaju, imaju više energije na raspolaganju za pretvaranje u vjetar tropskog ciklona, čime se potencijalno stvaraju povoljniji uvjeti za razvoj jačih oluja.‘

Tim je rekonstruirao 5500 godina dugu evidenciju oluja za sjeveroistočnu regiju Meksičkog zaljeva i usporedio simulaciju s ugljikom koji su uhvatili godovi drveća kako bi odredili kakvih je solarnih događaja bilo tijekom godina.

Profesorica Wang i njezin tim otkrili su da je u regiji Zaljeva bilo 19 uragana iz razdoblja od prije 1410 do 820 godina i 16 događaja od prije 60 godina do 2016. godine - kada je tim počeo proučavati regiju Zaljeva.

‘Ova statistički robusna koherentnost koja povezuje pojačane aktivnosti tropskih ciklona s većim sunčevim zračenjem podupire koncept da bi solarna aktivnost mogla biti važan pokretač klimatske varijabilnosti i aktivnosti tropskih ciklona jer utječe na atmosfersku cirkulaciju, oceanske struje i temperaturu površine mora‘, napisali su znanstvenici.

Međutim, profesorica Wang također je primijetila da sunčeva energija također može zagrijati gornje slojeve atmosfere, što smanjuje razliku u temperaturi između površine i gornjih slojeva atmosfere.

‘Ovo ne samo da slabi okomito kretanje unutar tropskog ciklona u razvoju, već također uzrokuje pomake u atmosferskoj cirkulaciji.‘

‘Naši rezultati sugeriraju da kombinacija visokog sunčevog zračenja i drugih čimbenika, uključujući pojačanu El Niño/južnu oscilaciju, toplije temperature površine mora u Meksičkom zaljevu i pozitivne faze atlantske višedesetljetne oscilacije, stvara povoljne uvjete za formiranje tropskih ciklona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:24