SVEMIRSKI LUTALICA

Pokraj Zemlje će proletjeti asteroid veličine nosača aviona! Otkrit će nam važne podatke o našem planetu...

 ThinkStock

Asteroid veličine nosača aviona proletjet će pored Zemlje na udaljenosti od samo 300 tisuća kilometara, a znanstvenici se nadaju kako će nam dati važne odgovore o nastanku našeg planeta, piše Daily Mail .

Udaljenost od 300 tisuća kilometara je vrlo mala, pogotovo ako se uzme u obzir da je manja od udaljenosti Mjeseca od Zemlje, koja iznosi oko 380 tisuća kilometara.

Asteroid, nazvan YU55, pored Zemlje će proletjeti 8. studenog, a posljednji put nam je bio u susjedstvu 1976. godine. Tada nitko nije ni znao da postoji, niti da nam se toliko približava u svom lutanju po svemiru. Čak niti NASA.

Znanstvenici tvrde kako nema nikakve opasnosti od njegova udara u Zemlju, a NASA je pomno proučila njegovu putanju te je uvjerena kako nikakve opasnosti od sudara nema barem u sljedećih stotinu godina.

Asteroid će sada biti analiziran kako bi se ustanovilo odakle dolazi, kako je nastao i od čega se sastoji, a postoji šansa da kada nam sljedeći put dođe u posjet, 2028. godine, mi posjetimo njega i pošaljemo astronaute na njegovu površinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:37