INOVACIJA

'OVO JE PRAVO TEKUĆE ZLATO, SADA ZNAMO DA JE ODRŽIVA GRADNJA MOGUĆA!' Proizvedena je prva cigla od ljudskog urina

 Robyn Walker / University of Cape Town

Studenti iz Južne Afrike proizveli su prvu na svijetu ciglu načinjenu od ljudskog urina, piše The Guardian.

Ovu bio-ciglu izradili su studenti iz Cape Towna, a urin za njezinu proizvodnju prikupili su pomoću posebno dizajniranih pisoara na fakultetu te ga potom pomiješali s pijeskom i bakterijama.

Smjesa je potom ulivena u posebne kalupe i to na sobnoj temperaturi te više nije potrebno zagrijavanje. Nusproizvod ovog postupka su dušik i kalij, vrlo vrijedna gnojiva.

- Pokazali smo da se nešto što se obično smatra otpadom može iskoristiti za izradu korisnih proizvoda. Ovaj se postupak može upotrijebiti bilo gdje. Radi se zapravo o ponovnom promišljanju stvari, rekao je doktor Dyllon Randall, profesor i nositelj kolegija o kvaliteti vode i inženjerstvu na Sveučilištu Cape Town.

Ideja da se urin koristi za izradu bio-cigli već je testirana u SAD-u pri čemu su korištene sintetičke sirovine, no ovo je prvi put da se u izradi cigli koristio pravi ljudski urin.

Bio-cigle izrađene su pomoću prirodnog procesa zvanog taloženje mikrobnih karbonata, sličnog onome pomoću kojega se formiraju školjke. Slobodni pijesak kolonizira se bakterijama koje proizvode ureazu te potom miješa s urinom. Ureaza se u urinu lomi i stvara kalcijev karbonat koji stvrdne pijesak te mu omogućuje oblikovanje.

I dok se obične cigle moraju zagrijavati na temperaturu od 1.400 stupnjeva Celzija pri čemu se oslobađa velika količina ugljičnog dioksida, bio-cigle ne trebaju zagrijavanje.

- Ako klijent želi ciglu 40 posto čvršću od vapnenca, bakterije bi se ostavile da rade dulje te tako stvore čvršću ciglu, kaže Randall. - Što dulje bakterije pustite da rade cement, to će konačni proizvod biti čvršći. Proces možemo optimizirati.

Urin za bio-cigle prikuplja se pomoću pisoara koji se inače koriste i za izradu čvrstog gnojiva. Ostatak urina koristi se za izradu bio-cigli.

Doktor Randall urin opisuje kao 'tekuće zlato'. Inače, urin čini manje od 1 posto otpadnih voda u domaćinstvu, no sadrži 80 posto dušika, 56 posto fosfora i 63 posto kalija otpadnih voda.

Glavnina fosfora iz urina može se pretvoriti u kalcij fosfat, ključni sastojak gnojiva koje je teško nabaviti.

- Zahvaljujući ovom istraživanju, održiva gradnja sada je moguća, rekao je inženjer Vukheta Mukhari te pohvalio studente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:10