UPOZORENJE

Otkriće australskih znanstvenika izazvalo uzbunu: ‘Usnuli div‘ s Antarktika prijeti cijelom svijetu

Istočna antarktička ledena ploča 10 je puta veća od Zapadne i sadržava toliko leda da bi razina mora narasla za 52 metra kada bi se cijela otopila

 PHOTOSTOCK-ISRAEL/SCIENCE PHOTO/PSI/Science Photo Library via AFP
‘Prije smo mislili da će istočna Antarktika manje reagirati na klimatske promjene, međutim zapazili smo da neki dijelovi već gube dio svoje ledene mase‘

Grupa australskih znanstvenika objavila je u srijedu u časopisu Nature novi članak u kojem stoji da bi razina do 2500. godine mogla porasti za pet metara ako države svijeta ne ispune ciljeve iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, prenosi The Daily Beast.

Do porasta razine mora došlo bi zbog topljenja istočne antarktičke ledene ploče, jedne od dvije tamošnje goleme ledene ploče koju su znanstvenici zbog spomenutog kaosa koji može prouzročiti prozvali "usnulim divom".

- Istočna antarktička ledena ploča 10 je puta veća od Zapadne i sadržava toliko leda da bi razina mora narasla za 52 metra kada bi se cijela otopila - rekla je Nerilie Abram, geologinja na Australskom nacionalnom sveučilištu te koautorica članka u Natureu.

- Ako globalne temperature zahvaljujući visokim emisijama stakleničkih plinova nakon 2100. godine porastu više od dva stupnja Celzija, tada bi Istočna Antarktika do 2300. mogla razine mora podići za jedan do tri metra, a dva do pet metara do 2500. godine - pojasnila je Abram.

Ako se ispune ciljevi iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, odnosno ako srednja globalna temperatura ne poraste za dva stupnja Celzija iznad one iz predindustrijskih vremena, tada će "usnuli div" razinu mora do 2500. godine podići za manje od 50 centimetara.

- Prije smo mislili da će istočna Antarktika manje reagirati na klimatske promjene, za razliku od zapadne Antarktike ili Grenlanda, međutim uočili smo da su neki dijelovi istočne Antarktike već izgubili dio svoje ledene mase. To znači da budućnost najveće svjetske ledene ploče leži u našim rukama - zaključila je Abram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2023 20:41