REVOLUCIJA U LIJEČENJU

Nova nada za oboljele od Alzheimera: Jednostavan ubod injekcije mogao bi odgađati pogoršanja!

ZAGREB - Znanstvenici su ponovno pomaknuli granicu medicine, ovaj put na području istraživanja Alzheimerove bolesti. Kako piše Telegraph, tim znanstvenika je ubrizgao specifičan protein u mozak miševa zaraženih prionskom bolešću i na taj način zaustavili tijelo da ubija vlastite moždane stanice.

Proces u kojem prion, čestica manja od virusa i odgovorna za nastanak mnogih degenerativnih bolesti, napada mozak miša sličan je procesu u kojem napada ljudski mozak. Stoga, znanstvenici se nadaju da će uskoro nastupiti revolucija u liječenju Alzheimerove ili čak Parkinsonove bolesti.

No tu priči nije kraj. Prvotna očekivanja bila su da će protein privremeno zaustaviti napredak bolesti kod miša, no bolest nije dalje napredovala. Prof. Giovanna Mallucci, voditeljica istraživanja, nada se kako bi otkriće moglo poslužiti i za liječenje drugih medicinskih stanja. No nisu svi podijelili oduševljenje znanstvenog tima. Dr. Eric Karran iz Centra za istraživanje Alzheimera Ujedinjenog Kraljevstva skeptičan je prema prvim rezultatima, te navodi da se ona moraju potvrditi i u Alzheimera i u Parkinsona kako bi doista pružila jak dokaz, prenosi The Telegraph.

Podsjetimo, Alzheimerova bolest je teški degenerativni poremećaj koji vodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, ličnost i ponašanja. Danas je još neizlječiva i može uzrokovati smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 23:35