SVEMIRSKI NOKAUT

NASA-ina sonda DART uspješno se zabila u asteroid Dimorphos i pomaknula ga iz njegove orbite

Sudar DART-a i Dimorphosa

 Handout/ASI/NASA/AFP
"Ovo je prekretnica za obranu planeta i prekretnica za čovječanstvo", rekao je u utorak ravnatelj NASA-e Bill Nelson

Sonda DART koju je američka svemirska agencija NASA u rujnu hotimice ‘zabila‘ u asteroid, uspjela ga je pomaknuti iz njegove orbite, čime je obavila svoju misiju - promijenila je putanju nebeskog tijela kako bi u budućnosti, ako zatreba, spasila planet Zemlju.

"Ovo je prekretnica za obranu planeta i prekretnica za čovječanstvo", rekao je u utorak ravnatelj NASA-e Bill Nelson novinarima kada je objavio rezultate.

image

Sudar DART-a i Dimorphosa

Handout/various sources/AFP

Mjerenja teleskopom koje je NASA predstavila na konferenciji za medije pokazala su da je ‘samoubilačkim‘ letom DART 26. rujna uspio ostvariti svoj cilj - skrenuti smjer asteroida čistom kinetičkom silom.

Na misiji DART vrijednoj 330 milijuna dolara stručnjaci su radili sedam godina nastojeći razviti tehnologiju kojom bi se asteroid koji bi jednom mogao zaprijetiti Zemlji, skrenuo s putanje i tako izbjegao njegov udarac u naš planet.

Nebeski cilj sonde DART bio je Dimorphos, asteroid jajolikog oblika i veličine nogometnog igrališta, koji se okreće oko pet puta većeg asteroida zvanog Didymos svakih 11 sati, 55 minuta.

image

Dimorphos

Handout/NASA/Jons Hopkins APL/AFP

DART, sonda lansirana iz Kalifornije raketom Falcon 9 u studenom imala je masu od 610 kilograma i udarila je u Dimorphos stvorivši dovoljno sile da taj satelit pomakne bliže Didymosu.

Usporedbe Dimorphosove putanje prije i poslije udara pokazale su da je za 32 minute skratio putanju oko svog Didymosa, što znači da je pomak uspio.

image

Posljednja fotografija Dimorphosa

Handout/NASA/Jons Hopkins APL/AFP

Znanstvenici su predviđali da će DART skratiti orbitu Dimorphosa za najmanje 10 minuta, no rekli su da bi i skraćenje od 73 sekunde smatrali uspjehom.

Niti dva asteroida niti DART (što je skraćenica za Double Asteroid Redirection Test) nisu nimalo prijetili Zemlji, ističu NASA-ini znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:37