Znanstveno priznanje

Kristian Vlahoviček izabran za člana Europske akademije: ‘To je velika čast‘!

Zagreb, 150520.
Konferencijska dvorana, Hanza media.
Cajanka novinara Borisa Vlasica.
Na fotografiji: Kristian Vlahovicek.

 Marko Todorov/Cropix/Cropix
Europska akademija osnovana je 1988. godine kao nevladina paneuropska akademija, a među članovima ima 83 dobitnika Nobelove nagrade.

Piše Tanja Rudež

Bioinformatičar dr. Kristian Vlahoviček, redoviti profesor u trajnom zvanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, izabran je za člana Europske akademije (Academia Europaea).

Europska akademija osnovana je 1988. godine kao nevladina paneuropska akademija koja okuplja znanstvenike diljem cijelog europskog kontinenta. Trenutno ima oko 5000 članova, znanstvenika u svim područjima znanosti iz svih europskih zemalja, a članstvo se dodjeljuje znanstvenicima isključivo po pozivu i nakon procjene znanstvene izvrsnosti. Među članovima ima čak 83 dobitnika Nobelove nagrade.

- Članstvo u Europskoj akademiji je za mene velika čast i priznanje dosadašnjeg rada, ali i dodatna motivacija za buduće znanstvene pothvate. Područje kojim se bavim, računalna biologija, disciplina je koja zahtijeva interdisciplinarni pristup i suradnju mnogo istraživača, stoga zahvaljujem svim svojim studentima i brojnim suradnicima iz Hrvatske i cijeloga svijeta bez kojih ovo članstvo ne bi bilo moguće – rekao nam je Kristian Vlahoviček.

Rođen je u Zagrebu gdje je 1995. godine diplomirao molekularnu biologiju PMF-u. Na matičnom je fakultetu upisao i doktorat, koji je, međutim, napravio na Međunarodnom centru za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Trstu. Doktorirao je bioinformatiku 2000. godine i vratio se na PMF: tada je bio jedini bioinformatičar u Hrvatskoj. Stoga je u sklopu studija molekularne biologije pokrenuo nastavu iz bioinformatike.

- Uvjeti su bili skromni, ali bilo je dovoljno entuzijazma i volje te smo u proteklih 20 godina mnogo toga napravili - ispričao je Vlahoviček u nedavnom razgovoru za prilog Next 25 Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:56