sanofi

Kakvo je to novo cjepivo koje stiže u Hrvatsku? Prvi rezultati su sjajni, ali EMA ga još nije odobrila

Ilustracija
 Joel Saget/AFP
Uz postojeća mRNA i vektorska cjepiva, u Hrvatsku bi trebalo doći i proteinsko cjepivo kompanije Sanofi

Uz postojeća mRNA i vektorska cjepiva, u Hrvatsku bi, nakon što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA) trebalo doći i proteinsko cjepivo kompanije Sanofi.

- Naručili smo malo više od 300.000 novog cjepiva - inovativnog, proteinskog cjepiva za koje se najavljuje da će biti jako učinkovito, a cijena mu je niža od mRNA cjepiva. Najavljeno je i da je to cjepivo s dosta niskim postotkom nuspojava. Kad se bude evaluiralo od strane EMA-e, znat ćemo više. Ako se to cjepivo pokaže dobrim i da bolje djeluje na varijante koje dolaze, u tom ćemo slučaju pokušati naručiti više doza cjepiva - rekao je danas na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Dodao je da je velika većina europskih država naručila Sanofijevo cjepivo, a u narudžbama prednjači Njemačka.

- Pretpostavljamo da oni imaju više informacija kad su uzeli toliko cjepiva pa smo i mi naručili neku manju količinu – naglasio je Capak.

Francuski farmaceutski div Sanofi svoje cjepivo protiv koronavirusa razvija u suradnji s britanskom kompanijom Glaxo Smith Kline (GSK). Cjepivo se zasniva na tehnologiji koju Sanofi koristi za proizvodnju postojeće vakcine protiv sezonske gripe. No, u slučaju cjepiva protiv covida kao antigen se koristi protein šiljka (S) koji potiče imunološki sustav na proizvodnju antitijela protiv koronavirusa.

I Sanofijevo cjepivo daje se u dvije doze, a dosadašnji tijek kliničkih pokusa pokazao je da izaziva snažan imunološki odgovor. Cjepivo je sada u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i očekuje se da bi ga Europska agencija za lijekove mogla odobriti krajem ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46