HAMILTON NAKI

KAKO JE SIROMAŠNI CRNI JUŽNOAFRIKANAC ODIGRAO VAŽNU ULOGU U OPERACIJI KOJA JE PROMIJENILA MEDICINU Asistirao je prilikom prve transplantacije srca

Naslovnica južnoafričkih novina The Star izvjestila je o prvoj uspješnoj transplantaciji srca
 Fonthill Media / mediadrumworld. / Media Drum World / Profimedia
 

Ovih dana navršilo se 15 godina od smrti samoukog južnoafričkog kirurga Hamiltona Nakija, pomoćnika slavnog Christiaana Barnarda koji je 3. prosinca 1967. napravio prvu transplantaciju srca što je jedno od najvećih postignuća u medicini 20. stoljeća. Kao crnac bez formalnog medicinskog obrazovanja, Hamilton Naki nije smio sudjelovati u toj povijesnoj operaciji, no dao je važan doprinos pripremama za taj zahvat. Životna priča Hamiltona Nakija tužno je svjedočanstvo o mračnom dobu apartheida, sustava rasne segregacije koji je u Južnoafričkoj Republici uveden 1948., a u potpunosti srušen 1994. dolaskom na vlast Nelsona Mandele.

Gdje je rođen Hamilton Naki?

Potječe iz sela Ngcingane u pokrajini Istočni Kap gdje je rođen 1926. godine u siromašnoj obitelji. Djetinjstvo mu je prošlo u bijedi, hodao je bos, a zimi je umjesto cipela nosio čarape od ovčje vune. Završio je šest razreda osnovne škole, što je za crnačkog dječaka onog vremena bila prava rijetkost. Kad je imao 14 godina, u potrazi za poslom autostopom se uputio u Cape Town. Sveučilište Cape Town ga je unajmilo kao vrtlara i idućih deset godina je održavao parkove i teniske terene.

Fotografije iz tog vremena prikazuju ozbiljnog mladog čovjeka u radnom odijelu i s neizbježnim šeširom kao zaštitom od sunca. Kao marljivog i pouzdanog radnika, Nakija je 1954. godine prepoznao dr. Robert Goetz, njemački liječnik židovskog podrijetla koji se, bježeći od nacističkog terora, skrasio u Južnoafričkoj Republici. Goetz je predavao na Medicinskom fakultetu u Cape Townu gdje je obavljao brojne eksperimente na životinjama. Trebao je pomoćnika, no fakultetska sredstva nisu mu omogućavala da nekoga trajno zaposli. Siromašni, marljivi i inteligentni vrtlar Hamilton Naki bio je stoga idealno rješenje.

Kako je Naki postao samouki kirurg?

Iako bez formalnog medicinskog obrazovanja, brzo je učio. Počeo je s čišćenjem životinjskih kaveza, a ubrzo je s Goetzom izvodio operacije na životinjama, uglavnom psima, zečevima, svinjama, a poslije i žirafama.

- Bilo je teško raditi, ali ja sam želio učiti - rekao je u jednom intervjuu pred kraj života Naki koji je početkom 1960-ih s Goetzom počeo obavljati složenije operacije na životinjama. Naučio je anestezirati životinje, da bi na kraju sam radio operacije na njima. Mnoge operacije na životinjama koje je obavljao, uključujući transplantaciju srca i jetra, pomogle su u usavršavanju tehnika koje su poslije korištene na ljudima. Samouki crni kirurg stanovao je s obitelji u slamu na periferiji grada gdje nije bilo ni struje, ni tekuće vode. Na posao je često dolazio nakon nekoliko kilometara pješačenja: auto, dakako, nije imao, a gradski je prijevoz često bio blokiran štrajkovima.

Kako je došlo do suradnje s Barnardom?

Unatoč diskriminaciji crnaca, za vještog laboratorijskog tehničara Hamiltona Nakija pročulo se u medicinskim krugovima. Stoga ga je mladi i zgodni južnoafrički kardiokirurg Christiaan Barnard, koji se vratio sa specijalizacije iz Amerike gdje je učio o novim tehnikama operacija srca, odlučio uzeti za svoga pomoćnika.

- Hamilton Naki imao je bolju tehničku vještinu od mene. Bio je zanatski bolji od mene, pogotovo kada je riječ o šivanju, i imao je jako dobre ruke - rekao je Christiaan Barnard 1993. godine u intervjuu za Associated Press. Nakon što je 2. prosinca 1967. godine automobil pregazio mladu Denise Darvall, a liječnici u bolnici Groote Schuur u Cape Townu dijagnosticirali joj moždanu smrt, djevojčina je obitelj dala dopuštenje da se njezino srce presadi Louisu Washkanskom. Iako je 53-godišnji Washkansky s presađenim srcem živio samo 18 dana, Barnard se proslavio.

- U subotu sam bio samo slabo poznati kirurg u Južnoj Africi. U ponedjeljak sam bio svjetski poznat - rekao je jednom prilikom Christaan Barnard koji je 2001. preminuo u 75. godini nakon burnog života u maniri plejboja.

Koja je uloga Hamiltona Nakija u povijesnoj operaciji?

Iako je sam Naki najprije rekao da je u vrijeme operacije presađivanja srca bio u svom krevetu te vijest čuo na radiju, pred kraj života je promijenio priču kazavši da je pomagao kod vađenja srca donatorice Denise Darvall. Takva se verzija pojavila i u nekim uglednim medijima te u filmu “Hidden Hearts” iz 2009. godine. No, to je demantirao dr. Marius Barnard, mlađi brat slavnoga Christiaana, koji je bio član kirurškog tima tijekom prve transplantacije srca. - Bilo bi nezakonito i neetično dopustiti bilo kome da operira drugog čovjeka bez potrebne medicinske kvalifikacije - rekao je u intervjuu 2011. Marius Barnard koji je preminuo prije šest godina.

Hamilton Naki nastavio je raditi na Sveučilištu Cape Town sve do svoga umirovljenja 1991. godine. Nastavio je raditi s dr. Christiaanom Barnardom kao laboratorijski tehničar, usavršavajući svoj zanat i pomažući u mnogim operacijama na ljudima. Iako to zakonski nije bilo dopušteno, Sveučilište je zažmirilo te dopustilo Nakiju da generacije studenata medicine poučava kirurškim tehnikama.

- Unatoč svom ograničenom konvencionalnom obrazovanju, posjedovao je čudesnu sposobnost učenja anatomskih imena i prepoznavanja anomalija. Hamilton je svaki dan dolazio na posao u 6 ujutro, bez obzira na vremenske uvjete i udaljenost koju je morao prijeći - ispričala je Rosemary Hickman, južnoafrička kirurginja koja je kao studentica učila od Nakija.

Je li Naki poslije dobio zaslužena priznanja?

Bolnicu Groote Schuur i Medicinski fakultet u Cape Townu nakon povijesne operacije opsjedali su novinari i fotografi iz cijelog svijeta. No, slava nije bila namijenjena i Hamiltonu Nakiju.

- Kad su fotografirali, postavili su bijele ljude naprijed. Da su objavili moju fotografiju, mogli su završiti u zatvoru. Tako je to bilo u to doba: pretvarali su se da sam vrtlar koji povremeno čisti bolničke podove - rekao je Naki u intervjuu za Guardian 2003. godine.

S Chrisom, kako je zvao dr. Barnarda, ostao je u prijateljskim odnosima pa bi zajedno ponekad popili piće. No, njihovi životi odvijali su se u različitim “orbitama”. Barnard je bio bogat i slavan kirurg za čiju su se naklonost borile najljepše žene svijeta, a Hamilton Naki je s obitelji živio u slamu s mirovinom sveučilišnog vrtlara. Neposredno uoči smrti Christiaan Barnard je u razgovoru za Daily Telegraph rekao da je Hamilton Naki bio “jedan od najvećih istraživača svih vremena na području transplantacije srca”.

Bivši južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki je 2002. godine dodijelio Nakiju Order of Mapungubwe, nagradu koja se dodjeljuje Južnoafrikancima koji su postigli izvanredna postignuća. Zatim mu je 2003. godine Sveučilište Cape Town dodijelilo počasnu diplomu medicine. Južnoafrički filmski producent Dirk DeVilliers 2003. godine snimio je film “Barnard”, posvećen slavnom kirurgu čiji je bliski prijatelj bio godinama, te je u njemu odao veliko priznanje Nakiju. DeVilliers je rekao kako mu je Barnard priznao da prva transplantacija srca nikad ne bi bila uspješna da nije bilo ranijeg Nakijeva rada na životinjama.

Hamilton Naki preminuo je 2005., a dvije godine poslije ustanovljena je prestižna stipendija iz kliničke medicine koja nosi njegovo ime. Stipendiju je utemeljio Netcare Physician Partnerships Trust kako bi podržao siromašne Južnoafrikance koji žele graditi karijeru u medicini. Prije tri godine javni prostor nasuprot bolnice u Cape Townu nazvan je Trgom Hamiltona Nakija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 03:08