NASA U PROBLEMIMA

I da mogu na Mjesec ili Mars, ne bi imali koga poslati! ‘Imamo najmanje astronauta u 20 godina‘

Astronaut u svemiru/Ilustracija

 Guo Zhongzheng/AFP
U izvješću NASA-inog Ureda Glavnog inspektora navodi se da trenutačno imaju 44 astronauta u odnosu na gotovo 150 njih 2000. godine

Uoči najavljenog lansiranja svemirske letjelice na Mjesec u idućih nekoliko godina i putovanja na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), NASA je detektirala jedan problem i izrazila zabrinutost zbog toga, a radi se o nedostatku astronauta potrebnih za ispunjavanje misija.

NASA-in Ured Glavnog inspektora nedavno je objavio izvješće pod naslovom "NASA-ino upravljanje jedinicom astronauta", u kojem se navodi da njihova jedinica trenutačno ima 44 astronauta, što je golem pad u odnosu na gotovo 150 astronauta, koliko su ih imali 2000. godine.

Kako je navedeno u izvješću, NASA-ino planiranje obuke i zadataka astronauta trenutačno vodi Međunarodna svemirska postaja, ali će istraživanje Mjeseca i potencijalno Marsa od nje zahtijevati da ponovno procijeni kako se pripremiti za takve misije, prenosi Tech Times.

Broj astronauta ispod minimalnih zahtjeva

U NASA-inoj analizi izrađenoj prije nekoliko godina, NASA je utvrdila da će broj astronauta pasti ispod minimalnih zahtjeva u godinama 2022. i 2023. Analiza se pokazala točnom - NASA-in menadžment uočio je smanjenje broja astronauta, zaključivši da se radi o "jednom od najmanjeg broja astronautskih kadrova u posljednjih 20 godina".

Tech Times izvijestio je ranije da je ova situacija potaknula NASA-u da odabere 10 novih kandidata za astronaute krajem 2021. godine.

image

Astronauti u svemiru

Handout/AFP

U ovome trenutku tako počinje dvogodišnji program osposobljavanja novih kandidata. Međutim, u izvješću je navedena još jedna alarmantna situacija - postoji, naime, mogućnost da NASA neće biti u stanju angažirati dovoljan broj dodatnih astronauta kako bi nadoknadila "neočekivani gubitak i preraspodjele posada".

To također znači nedostatak ljudi potrebnih za zemaljske poslove, kao što su vodstva raznih timova, poslovi koji se tiču veze te poslovi glasnogovornika svemirske agencije.

Sa sada proširenim mogućnostima u svemiru predviđenim za misije Artemis, moguće je da će jedinica astronauta u budućnosti biti neusklađena, što bi rezultiralo problemima u reorganizaciji posada ili kašnjenjima misija.

Štoviše, NASA je zabrinuta da u ovom trenutku možda nije spremna prilagoditi programe obuke astronauta za lunarne misije, koje će se uvelike razlikovati od misija na ISS.

Misija na Mjesec s posadom plairana za 2024.

Prva misija s posadom na Mjesec, Artemis 2, koja je planirana za 2024. godinu (direktor NASA-e Bill Nelson krajem 2021. je izjavio kako je povratak čovjeka na Mjesec pomaknut sa 2024. najranije na 2025. godinu jer je tehnički neizvediv te bi misija Artemis 2 2024. godine bila prva s astronautima, ali bez samog slijetanja na Mjesec, op.a.), zbog ove bi situacije mogla biti odgođena.

Prema NASA-inoj Upravi astronautske jedinice, agencija treba poboljšati obuku i planiranje misija, koordinirati različita tijela i promicati veću suradnju među njima.

Nadalje, NASA treba utvrditi treba li minimalni broj astronauta za misije u idućih pet godina povećati u odnosu na svoju trenutačnu sigurnosnu granicu od 15 posto, što je bitno kako bi ih pripremili za nadolazeće svemirske misije.

U posljednjem krugu NASA-inog regrutiranja astronauta prijavilo se više od 12.000 osoba, što ukazuje da još uvijek postoji veliki interes za karijeru istraživanja svemira. To također znači da NASA ima dobru priliku popraviti stvari tijekom vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:11