NISMO JEDINI

Hobotnica pretvorila kokos u kamp kućicu

 AP

Nevjerojatne nove snimke australskih znanstvenika po prvi su put pokazale da i beskralježnjaci imaju sposobnost inteligentnog korištenja oruđa.

Stručnjaci su u Indoneziji proučavali kako će 20-ak hobotnica koristiti polovice kokosovih oraha koje su ljudi bacili u more. Uočili su da se one nisu samo zavlačile pod kore već su odabirale odgovarajuće veličine, prikupljale ih i prenosile ih sa sobom na udaljenosti i do 20-ak metara. Na novoj lokaciji osmokraka su stvorenja od njih ponovno oblikovala rasklopiva skloništa.

Za potrebe transporta glavonošci su čak razvili posebnu smiješnu tehniku kretanja koju su stručnjaci nazvali 'hodanje na štulama'.

Hobotnica je prvo razvukla svoje krakove preko polovica orahovih ljusaka i obuhvatila ih, a potom ih podigla i donjim dijelovima krakova hodala kao na štulama.

Tim ističe da se ovo složeno ponašanje značajno razlikuje od aktivnosti rakova koji jednostavno podižu prazne ljuske i zavlače se pod njih. - Mnogo sam puta vidjela i snimala hobotnice kako se sklanjaju u prazne ljušture, međutim, nikada nisam očekivala da će ih skupljati i trčati s njima po morskom dnu... Bio je to strašno smiješan prizor – rekla je Julia Finn iz australskog muzeja Victoria u Melbourneu.

U svojem izvješću predstavljenom u časopisu Current Biology tim je objasnio kako je uporaba oruđa rašrena među mnogim vrstama životinja od kukaca do primata s tim da je definicija oruđa često diskutabilna. – Međutim, otkriće hobotinica koje po dnu mora trčkaraju s ljuskama kokosa potvrđuje da čak i morski beskralježnjaci pokazuju ponašanje koje smo nekada smatrali rezerviranim za ljude – stoji u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 18:12