SKRIVEN OD OČIJU

Filipini: Otkrivena nova vrsta golemog guštera

Nova vrsta golemog guštera, varana, koji živi na drveću otkrivena je u šumama sjevernih Filipina. Dugačak gotovo dva metra, gušter svjetlih ljuski vrlo je tajnovita vrsta koja se hrani voćem, a otkriven je na najvećem i najnaseljenijem otoku Luzon.

Njegovo su otkriće znanstvenici opisali kao 'neočekivano iznenađenje'. Iako ga lokalno stanovništvo često lovi zbog ukusnog mesa zbog čega je vrlo poznat na otoku, znanstvenici su tek sada saznali za njega.

Taj je vrsta, Varanus bitatawa , ograničena na područje središnje i sjeverno područje šume otoka Luzon nedaleko od grada Sierra Madre gdje su znanstvenici proveli svega par istraživanja na reptilima i vodozemcima.

Genetske su provjere otkrile kako je ta vrsta varana dosta različita od bliskog srodnika od kojeg ju dijeli svega tri rijeke na otoku. Znanstvenici vjeruju kako novootkriveni varani nikada nisu napuštali šumu.

- Iako može narasti više od 180 centimetara rijetko kada teži više od 10 kilograma. Živi u drveću pa ne može biti težak kao komodski zmaj koji je ogroman jer jede puno mesa. Ova je vrsta prehranu bazirala na voću, a na svijetu postoj tek tri takve vrste - objasnio je Rafe Rown sa Sveučilišta Kansas koji je predvodio tim što je potvrdio otkriće.

Gušter iz roda varana vrlo se lako skriva od ljudi i uglavnom su predatori što objašnjava njegovo kasno otkriće.

Znanstvenici su još 2001. vidjeli fotografije guštera sa šarenim ljuskama međutim tada mu nisu nadjenuli 'ime i prezime'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:14