NOVE TEHNOLOGIJE

Đikićev tim dobio 8 milijuna eura za veliki projekt, cilj mu je stvaranje lijeka protiv korone

Ivan Đikić
 Tomislav Kristo/Cropix
Od početka pandemija covida-19, Đikićev tim velikim se dijelom fokusirao na istraživanje koronavirusa

Ministarstvo znanosti njemačke države Hessen dodijelilo je osam milijuna eura projektu ENABLE koji vode prof. Ivan Đikić i prof. Maike Windbergs sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu. Projekt ENABLE bavi se korištenjem inovativnih tehnologija s ciljem stvaranja novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, posebice protiv koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike.

Zahvaljujući timskom radu i suradnji svojih znanstvenika Goethe Sveučilište u Frankfurtu je prepoznato kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja covida-19 i u Njemačkoj.

- Posebno je značajan projekt koinfekcija bakterijama i koronavirusima o čemu se zasad jako malo zna. Upalni procesi su zajednički bakterijama i virusima, no neophodno je saznati više o akutnim promjenama u lučenju citokina i imunološkim reakcijama kod pacijenata koji imaju koinfekciju koronavirusom i raznim bakterijama - naglasio je voditelj projekta ENABLE Ivan Đikić

- Ova izdašna financijska potpora omogućit će nam korištenje modernih tehnologija, poput kemijskih proba i bioloških lijekova, za otkrivanja specifičnih lijekova protiv covida-19 i upalnih procesa kod brojnih bolesti poput tumora i kardiovaskularnih bolesti. Premda imamo već razvijena cjepiva, koja štite od širenja zaraze, potrebe za lijekovima protiv covida su i dalje velika. Posebno je to važno za osobe koje obole od covida i razviju teške simptome - dodao je Ivan Đikić.

image
ENABLE tim

Od početka pandemija covida-19, Đikićev tim velikim se dijelom fokusirao na istraživanje koronavirusa što je urodilo velikim uspjesima. U srpnju prošle Međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom prof. Đikića objavila je u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature studiju u kojoj je esencijalni enzim koronavirusa SARS-CoV-2 opisan kao njegova “Ahilova peta”. Znanstvenici su, također, objasnili razliku između SARS-a (Teški akutni respiratorni sindrom) i Covida-19, a ta studija uvrštena je i među top 10 radova o Covidu-19 koji su toga dana objavljeni u svijetu.

Ivan Đikić jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu. Pet godina, od 1992. do 1997., znanstveno se usavršavao u laboratoriju prof. Josepha Schlessingera u New Yorku, jednog od najcitiranijih znanstvenika današnjice, a od 1997. do 2002. godine vodio je laboratorij u Ludwigovom Institutu za istraživanje raka u Uppsali (Švedska).

Redoviti je profesor medicine na Sveučilištu Goethe, direktor Instituta za biokemiju II (IBC2) u Frankfurtu te jedan od trojice osnivača Frankfurtskog instituta za rak (Frankfurt Cancer Institute; FCI), posebne vrste translacijskog onkološkog centra za koji je do 2025. godine osigurano čak 116 milijuna eura.

Dobitnik je niza priznanja među kojima se ističu najprestižnija njemačka znanstvena nagrada “Gottfried Wilhelm Leibniz” za 2013., nagrade američkog (AACR) i europskog (EACR) udruženja za rak, Hans Krebs 2010. i drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:10