BUDUĆNOST AVIJACIJE

Čudo tehnike: Hipersonični Boeing X-51 WaveRider moći će preletjeti Atlantik za svega sat vremena!

 Wikimedia Commons
Hipersonične brzine su one više od pet puta veće od brzine zvuka

Duga i iscrpljujuća putovanja preko Atlantika mogla bi postati stvar prošlosti ako u komercijalne svrhe zaživi hipersonični Boeing X-51 , poznat i kao X-51 WaveRider. Ovu letjelicu budućnosti, koja u samo nekoliko sekundi dostiže brzinu od 7.240 kilometara na sat, razvila je američka vojska. Posebna i po tome što nosi samo vodikovo gorivo, ali ne i kisik koji mu pomaže gorjeti, već kisik crpi iz atmosfere.

Unatoč izvanrednim brzinama i činjenici da bi jednog dana mogla prevaliti put između New Yorka i starog kontinenta u samo sat vremena, pokusni letovi ove letjelice prilično su komplicirani. Na primjer, u jučerašnjem probnom letu nije poletjela sama već ju je iznad Tihog oceana ispustio bombarder B52, nakon što ju je tamo i dopremio zavezanu za krilo.

No u letu je dostigla brzinu prvo od 4.5 macha , a zatim i od 6 macha, na visini od 21.000 kilometara. Iako je probni let trajao samo 300 sekundi, bio je to najduži dosad. Letjelica se na kraju srušila u more, gdje je i ostavljena, jer nije niti bilo planova da je se izvuče van.

Let pri hipersoničnim brzinama, tj. onima koje su više od pet puta veće od brzine zvuka, smatra se prirodnim sljedećim korakom u razvoju putničke avijacije. Zasad projekt financiraju NASA i Pentagon, u nadi da će se moći korisiti za vojne letjelice i razvoj oružja, iako bilježi nekoliko neuspješnih pokusnih letova i kvarove motora. Procjenjuje se da program razvoja WaveRidera stoji 843 milijuna kuna.

Najbrži putnički zrakoplov na svijetu je trenutno Cessna Citation X , koja postiže maksimalnu brzinu od 0.9 macha, no prima samo sedmero putnika. Slijedi je Falcon 7X pri brzini od 1.100 kilometara na sat i Gulfstream G550 pri 1.086 kilometara na sat.

Prije nego što je povučen 2003., supersonični Concorde je dugo vremena bio najbrži putnički zrakoplov na svijetu i mnogi biznismeni nisu žalili novca da bi Atlantik prešli u svega 3.5 sata. Boeingu 747 treba između sedam i osam sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:30