SENZACIONALNO OTKRIĆE

Jesu li arheolozi pronašli biblijsku Sodomu? Ogromno nalazište u Jordanu odgovara drevnim opisima

 Facebook

Nakon desetlljeća iskopavanja, istraživači vjeruju da su napokon pronašli ostatke biblijskog grada Sodome.

Stručnjaci koji su istraživali područje Tall el-Hammama u Jordanu vjeruju da ostaci otkrivenog grada iz brončanog doba odgovaraju biblijskim opisima grada kojeg je razorio Bog.

Iskopani grad ne samo da je najveći u toj regiji, kako piše u Bibliji, nego se i nalazi na istočnoj strani rijeke Jordan i datiran je u period od 3500. do 1400. godine prije Krista. Vjeruje se da je naglo napušten.

Sodoma se u Bibliji najčešće spominje u Knjizi Postanka.

Dvije istraživane lokacije su bila kraljevstva koja su se nalazila uz rijeku Jordan, sjeverno od mjesta gdje se nalazi Mrtvo more. U Bibliji je to područje opisano kao plodno i dobro navodnjeno.

Sodoma je jedan od najvećih gradova istočno od Jordana, a spominje se kroz cijelu Knjigu Postanka i Novi Zavjet.

Opis govori da se Sodoma nalazi na trgovačkoj ruti i navodno je bila utvrđena kulama i čvrstim visokim zidovima.

Foto: Facebook

U Bibliji se kaže da je Sodomu razorio Bog nakon što njegovi anđeli nisu uspjeli pronaći nijednog pravednog čovjeka unutar njezinih zidova.

Navodno je Sodoma bila najveći grad u cijeloj regiji, između 5 i 10 puta veći od drugih gradova na tom području.

Steven Collins sa sveučilišta Trinity Southwestern u Novom Meksiku, koji je vodio projekt iskapanja, rekao je da se radilo o gradu 'monstruozne' veličine u usporedbi s drugima na istom području u tom dobu.

Malo toga je bilo poznato o brončanom dobu na jugu doline rijeke Jordan prije nego su u 2005. započela iskopavanja. Ovako veliki grad upućuje na zaključak da se radilo o vrlo razvijenom društvu.

Tim istraživača tvrdi da je pronašao dokaze o postojanju grada koji je zauzimao veliku površinu, imao čvrste zidove visine od oko 10 metara i širine oko 5,2 metara.

Stručni tim vjeruje da pronađeni grad mora biti Sodoma jer dokazi sugeriraju da je grad bio važna točka trgovačke rute, baš kako je opisano u Bibliji.

Foto: Facebook

Daljnji dokazi upućuju da je Tall el-Hamaam naglo napušten pri kraju srednjeg brončanog doba.

Grad je zatim postao nenaseljena pustopoljina za sljedećih 700 godina, ali je onda, nakon sedam stoljeća ponovno procvjetao, a o tome svjedoče velika željezna vrata koja vode u grad.

Ovo se pretpostavlja jer su istraživači pronašli malo nalaza iz kasne faze iz ovog perioda u usporedbi s drugim naseljima u regiji.

Priča iz Starog zavjeta opisuje kako je Bog razorio 'zle grešnike' u Sodomi vatrom i sumporom, ali je dozvolio Lotu, jedinom dobrom čovjeku u gradu da pobjegne sa svojom obitelji.

Sodoma i Gomora su korišteni kao metafora za grijeh i homoseksualnost.

Sustav bedema na mjestu navodne Sodome je zahtijevao postavljanje milijuna cigli i stotine radnika, pokazujući visoki stupanj organizacije i tehnologije.

Foto: Facebook

Nalazi također ukazuju na to da je razoreni grad imao vrata, tornjeve, glavni put i trgove.

Dr. Collins je kazao kako je grad bio napušten krajem brončanog doba, možda nakon potresa, ali drugi istraživači su sugerirali da je grad možda razorio asteroid.

Grad je ponovno izgrađen u željeznom dobu, između 1000. i 323. godine prije Krista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:44