OBLJETNICA IZUMIRANJA

PREKRIVALI SU NEBO NAD AMERIKOM 100 godina od smrti zadnjeg goluba putnika na svijetu

CINCINNATI - Danas se navršilo točno 100 godina od uginuća Marthe - zadnjeg goluba putnika, poznatog i kao selca, na svijetu. Martha je bila prava atrakcija u svoje vrijeme. Posjetitelji su samo zbog nje dolazili u zoološki vrt u Cincinnatiju. Nakon uginuća, zamrznuli su je i poslali u Smithsonian kako bi buduća pokoljenja mogla vidjeti pticu koja je nekad u jatima od nekoliko milijardi jedinki letjela američkim nebom.

Jata goluba putnika znala su biti dugačka i do 450 kilometara, danima bi letjeli iznad neke lokacije, a njihov izmet padao je na tlo poput snijega. Navodno su lovci jednim hicem iz puške znali ubiti i po desetak golubova, toliko su gusta bila jata kojih nema od početka prošlog stoljeća.

Naime, dolazak telegrafa u SAD omogućio je lovcima da prate let ovih ptica selica. Slijedili su ih posvuda i nemilice ubijali. U svega nekoliko godina, najbrojnija ptica Sjeverne Amerike, a možda i svijeta, spala je na usamljenu Marthu.

Ponuđena je nagrada kako bi se pronašao mužjak goluba putnika i kako bi se spasila vrsta, ali bilo je prekasno. Martha je umrla sama, a Amerika je ostala bez jedinstvenog prirodnog fenomena.

Ovih se dana razmišlja o oživljavanju vrste pomoću genetskog inženjeringa. Dijelove genetskog koda koji nedostaju, genetičari namjeravaju 'zakrpati' s RNK najbližeg srodnika goluba putnika, no ornitolog Mark B. Robbins protivi se ovakvom 'oživljavanju' vrste, piše The Star. Smatra kako će takva ptica biti hibrid, a ne pravi golub putnik i poziva znanstvene zajednicu na očuvanje ugroženih vrsta umjesto što pokušavaju vratiti nešto čega više nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:20