POTPISAN UGOVOR

BORBA PROTIV TERORIZMA Veliki iskorak u suradnji forenzičara iz SAD-a i Hrvatske

U Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta danas je svečano potpisan ugovor o višegodišnjoj suradnji između Američke akademije za forenzičke znanosti (American Academy of Forensic Science – AAFS) i Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti (International Society for Applied Biological Sciences – ISABS). Ugovor su potpisali John E. Gerns, predsjednik AAFS-a i prof.dr. Dragan Primorac, predsjednik ISABS-a.

Uz prof.dr.sc. Vedrana Mornara, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, svečanosti je nazočila Margareth Nardi zamjenica šefa misije iz Američkog veleposlanstva u Zagrebu, brojni članovi delegacije Američke akademije za forenzičke znanosti u kojoj su, između ostalih, prof.dr. Robert E. Barsley, predsjednik AAFS-a od 2012 - 2013, prof.dr. Moses Schanfield, jedan od najvećih živućih forenzičara i pionira forenzičke genenetike, prof. Željko Horvatić, predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske, prof. Davor Derenčinović, zamjenik predsjednika Akademije pravnih znanosti, dr. Tome Antičić ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr . Saša Missoni ravnatelj Instituta za Antropologiju i mnogi drugi.

Delegaciju je u prijepodnevnim satima primio ravnatelj policije Vlado Dominić i doc.dr. Gordan Mršić ravnatelj Centra za forenzička vještačenja Ivan Vučetić. Odvojen prijem organizirala je predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović koja je istaknula veliku potporu suradnji AAFS-a i ISABS-a u borbi protiv međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala te zajedničkoj edukaciji forenzičkih stručnjaka SAD-a i RH. Prijemu kod predsjednice nazočio je i američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Kenneth Merten i Margaret Nardi, zamjenica šefa misije. Tijekom radnog sastanka Predsjednica Republike Hrvatske uručila je priznanje dr. Rajeshu Vyasu bliskom suradniku prof. Primorca zbog doprinosa u suradnji hrvatskih i američkih zdravstvenih i znanstvenih organizacija.

Prof.dr . Dragan Primorac, predsjednik ISABS-a i John E. Gerns, predsjednik AAFS-a izjavili su da potpisivanje suradnje predstavlja veliki iskorak u suradnji forenzičkih institucija SAD-a i RH te u borbi protiv terorizma, bioterorizma i organiziranog kriminala. Ugovor posebno definira suradnju na području znanstvenih projekata i edukacijskih procesa iz područja forenzičkih znanosti, kao i suradnju iz područja rutinske forenzičke prakse, u cilju veće povezanosti forenzičara. Poseban naglasak stavljen je na akreditaciju studijskih programa iz područja forenzičkih znanosti, međunarodnoj edukaciji i razmjeni studenata i nastavnika iz svih područja forenzičkih znanosti (medicinskih, pravnih, ekonomskih i tehničkih znanosti, kriminalistike, itd...).

Završno, prof.dr. Primorac i gospodin Gerns najavili su „Ninth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine (www.isabs.hr) “, jedan od najznačajnijih znanstvenih događaja kojeg ISABS i AAFS zajedno organiziraju u Bolu od 22.-26.lipnja 2015, a na kojem sudjeluju vodeći svjetski forenzičari i znanstvenici među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade.

Američki forenzičari u HAZU

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u ponedjeljak 15. lipnja izaslanstvo Američke akademije za forenzičke znanosti (AAFS) koje je predvodio njen predsjednik prof. dr. Victor Weeden. Svoje goste akademik Rudan upoznao je s poviješću i djelovanjem HAZU, a tijekom posjeta palači HAZU obišli su i Strossmayerovu galeriju starih majstora.

Izaslanstvo AAFS-a posjetilo je i Antropološki centar HAZU gdje ih je s djelovanjem te Akademijine jedinice informirao upravitelj Centra prof. dr. sc. Mario Šlaus, član suradnik HAZU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 07:26