'UBOJICA DINOSAURA'

ANIMACIJA Asteroid promjera 400 metara promašit će Zemlju za dlaku

YU55 će se našem planetu približiti na svega 324,600 kilometara

Asteroid YU55 sljedećeg će tjedna promašiti Zemlju, govoreći u svemirskim razmjerima, 'za dlaku'. Iako je ovo najbliži prolazak asteroida ove veličine pored našeg planeta od 1976. godine, kada nas je zadnji put posjetio, razloga za brigu nema.

- Nema šanse da će se ovo nebesko tijelo sudariti sa Zemljom ili Mjesecom - objasnio je Don Yeomans, direktor NASA-ina ureda za praćenje svemirskih tijela blizu Zemlje.

No, to ne znači da YU55 neće predstavljati prijetnju u budućnosti. Problem je što znanstvenici ne mogu sa sigurnošću izračunati njegovu putanju iza nekoliko stotina godina od sada.

Asteroid promjera 400-tinjak metara najbliži će Zemlji biti u nedjelju vrlo rano iza ponoći, oko 00,28 sati. YU55 će se našem planetu približiti na svega 324,600 kilometara što je vrlo mala udaljenost pogotovo ako se uzme u obzir da je Mjesec od Zemlje udaljen oko 380 tisuća kilometara.

Da u kojem slučaju pogodi zemlju, YU55 uzrokovao vrlo veliku štetu. Znanstvenici procjenjuju kako bi krater bio pola kilometra dubok te širok 6,5 kilometara, a njegovim udarom nastao bi 25 metarski tsunami te potres jačine 7 stupnjeva Richterove ljestvice.

Iako će asteroid proći unutar orbite Mjeseca, NASA navodi kako njegovo gravitacijsko polje neće utjecati na tektonske ploče ili plime i oseke. Blizak prolazak omogućit će znanstvenicima da bolje prouče YU55. Za sada se zna da je tip-C asteroida što znači da adrži minerale bazirane na ugljiku te se bi se u budućnosti mogao koristiti za eksploataciju.

Animacija prolaska YU55 između Zemlje i Mjeseca (veću animaciju pogledajte

)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:37