SUDAR U SVEMIRU

Amaterska snimka uzbudila znanstvenu zajednicu: Nešto je udarilo u Jupiter!

Udar u Jupiter

 Twitter/
Plinoviti div redovito trpi udare kometa i asteroida, štiteći na taj način unutarnje planete Sunčevog sustava, uključujući i Zemlju

Astronomi amateri detektirali su novi udar neidentificiranog nebeskog tijela u Jupiter. Do udara je došlo u utorak. Profil povezan s projektom Organized Autotelescopes for Serendipitous Event Survey (OASES) i sustavom Planetary Observation Camera for Optical Transient Surveys (PONCOTS) objavio je snimku o događaju na društvenoj mreži X-u, ranije poznatoj kao Twitter, ukazujući na bljesak opažen u Jupiterovoj atmosferi. U objavi su promatrači također pozvani da provjere svoje snimke.

MASA Planetary Log kasnije je podijelio snimke koje pokazuju kratki bljesak svjetlosti koji dolazi s Jupitera, a koji je povezan, kako se čini, s udarom kometa ili asteroida. Još jedno neovisno promatranje obavio je kineski astronom amater u gradu Zhengzhou i uočio bljesak na istom mjestu u gustoj, turbulentnoj atmosferi Jupitera.

MASA Planetary Log, profil koji pripada svemirskom entuzijastu amateru koji posebno uživa u planetima i znanosti o Zemlji, rekao je za Space.com da snimaju automatski kako bi kontinuirano bilježili površinu Jupitera.

"Kada sam se ujutro probudio i otvorio X, vidio sam informaciju da je uočen bljesak na površini Jupitera. Te noći, kada sam pogledao video odgovarajućeg vremena, vidio sam bljesak. Imao sam veliku sreću što sam fotografirao ovaj fenomen kad se dogodio".

Jupiter često doživljava kozmičke udare zbog svoje snažne gravitacijske sile i blizine asteroidnom pojasu. Krhotine fragmentiranog kometa Shoemaker-Levy 9 sudarile su se s Jupiterom 1994. godine, ostavivši oštećenja u atmosferi koja su astronomima bila vidljiva mjesecima nakon toga.

Smatra se da plinoviti div igra veliku ulogu u zaštiti unutrašnjeg Sunčevog sustava od asteroida i kometa privlačeći i apsorbirajući udarce ili odbacujući svojom gravitacijom potencijalno opasne objekte dalje u Sunčev sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:36