Okrugli stol

Akademici se susreli u Zagrebu kako bi razgovarali o manjku empatije i suosjećanja u modernom svijetu

Asim Kurjak

 Damir Krajac/Cropix/Cropix
Asim Kurjak: "Znanost i religija su dugo bile u sukobu, sada više nisu. Imaju iste ciljeve, ali se služe drugim metodama"

Okrugli stol naziva "Kako aktivirati snošljivost i naučiti snositi ili podnositi drugačije od sebe" održao se danas od 10 do 13 sati u prostorijama hotela Hilton. Organizirala ga je europska akademija znanosti i umjetnosti, a sugovornici, akademici i vjerski vođe razgovarali su o tome kako povećati suosjećanje među ljudima, kako prihvatiti druge i drukčije.

- Ideja je da znanstvenici iznesu svoje stavove kako razvijati suosjećanje i empatiju u zemlji u kojoj situacija ne štima. Također, raspravljaju o tome koja je uloga akademika u tome koji su svojeglavi jer misle svojom glavom - govori nam predsjednik akademije dr. Asim Kurjak.

Dodaje kako je okrugli stol održana unutar sastavnog dijela aktivnosti Međunarodne akademije znanosti i umjetnosti koja postoji godinu dana i tri mjeseca. Tema o kojoj su raspravljali je, kaže, univerzalna jer je aktualna u trenutnom vremenu u kojem vlada pomankanje suosjećanja prema drugima, a ističe kako je tijekom razgovora odisalo duhovno zajedništvo.

- To je jedna od serije razgovora o aktualnim temama, a pritom se njeguje dijalog znanosti i religije - dvije najveće kulture koje nam je dao svevišnji. One su dugo bile u sukobu, sada više nisu. I znanost i religija imaju iste ciljeve, ali se služe drugim metodama. One nipošto ne trebaju osporavati jedna drugu - navodi dr. Kurjak.

U okruglom stolu predvođenom dr. Kurjakom su sudjelovali banjalučki biskup Franjo Komarica,tajnik Hrvatske paneuropske unije, Pavo Barišić, Vprofesor emiteritus Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Velimir Srića, ministar vanjskih poslova Makedonije i presjedavajući na 62. općoj skupštini Ujedinjenih naroda, Srđan Karin i zagrebački muftija, Aziz ef. Hasanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:36