SEDAM KUĆNIH KAMERA!

‘Za sve ostale moj muž bio je šarmantan, a moj život bio je pakao. Kontrolirao me pomoću pametne tehnologije‘

Ilustracija

 Tommaso Altamura/Alamy/Alamy
U kući je postavio sedam nadzornih kamera, a na pametnom satu pratio svaki njen korak i novac koji je trošila

- Rijetko sam bilo što sporno pretraživala na svom pametnom telefonu. Dok sam noću ležala u krevetu, pokrivena poplunom i tad se moje skrolanje nadziralo. Dok sam sjedila na sofi snimala me kamera isto kao i dok sam zalijevala dalije u vrtu. Kad bih kupila maslinovo ulje, banka je poslala obavijest o kupnji. Čak i dok sam šetala psa, bila sam praćena, rekla je Isabella za Daily Mail.

Špijun koji je pratio svaki njen pokret bio je čovjek koji je spavao pored nje - njen suprug David. U zajedničkom domu instalirao je sedam kamera, napravio im je zajednički profil za Appleove uređaje, na pametni sat je primao obavijesti o njenim transakcijama, a preko aplikacije Find My Friends u svakom je trenutku znao gdje se nalazi.

Tijekom 15-godišnje veze nevina upotreba tehnologije polako je prerastala u zlostavljanje.

- Za vanjski svijet moj suprug je bio šarmantan, svi su nam zavidjeli na privilegiranom životu. Nitko ne bi pogodio da me iza zatvorenih vrata nazivao bezvrijednom kurvom, optuživao me za varanje i fizički me napadao kad bih mu zabranila da mi čita poruke. Kad bih spomenula da ću ga ostaviti, prijetio je da će se ubiti, tvrdi Isabella.

Zbog tehnologije koja mu je bila na raspolaganju, iskorjenjivanje svakog djelića privatnosti koju je imala bilo je još lakše. Na kraju je ostavila supruga, a da bi otišla morala je ugasiti struju kako je ne bi uhvatio u bijegu.

- David i ja bili smo prijatelji još od fakulteta, ali tek smo u kasnim 20-ima počeli flertovati. Svakodnevno mi je slao poruke da sam lijepa i obasipao me darovima. Sad shvaćam da je i to bio pokušaj kontrole, no tad sam bila polaskana. Zaključila sam da je naše čvrsto prijateljstvo idealni temelj za vezu, kaže Isabella.

Još 2008. David je bio opsjednut njenim Facebookom, ispitivao je tko su muški prijatelji koji su je označivali na fotografijama i u kojem je odnosu s njima. Bila je posramljena imidžom party djevojke pa je izbrisala sve takve objave. Raslo je nepovjerenje između Davida i njenih prijatelja zbog čega se prestala družiti s njima.

Jednog poslijepodneva 2014. došao je kući s pametnim zvonom s kamerom koja bi se uključila kad bi detektirala kretanje, a vlasnik bi primio obavijest na pametni telefon. Uvjerio je suprugu da će to pomoći da kuća bude sigurna. Ubrzo su uslijedila pitanja gdje je bila, zašto kući dolazi kasno i je li otvorila vrata dostavljaču. Koji mjesec kasnije, predložio je da otvore zajednički bankovni račun.

- Zašto ne? Zarađivali smo podjednako i dijelili račune. Nisam očekivala da će naš tekući račun povezati s pametnim satom tako da je svaki put kad bih nešto kupila primio obavijest. Ispitivao me zašto sam kupila nove jastučnice ili je li nam hakiran bankovni račun dok sam kupovala podmetače, prisjetila se.

Djelovao je sve paranoičnije oko financija zbog čega su se složili da će odrediti novac za kućni budžet.

- 2016. me zaprosio i prihvatila sam. Bila sam u kasnim 30-ima i pokušavala zasnovati obitelj. Nadala sam se da će ga zaruke potaknuti da manje preispituje moje osjećaje. Umjesto toga, njegova paranoja je rasla, objašnjava Isabella.

Svaki muški kolega kojeg je spomenula i svaki serviser koji je dolazio postao je prijetnja. Nije se usudila išta reći svojim roditeljima koji su ga smatrali savršenim zetom niti prijateljima od kojih se otuđila te se osjećala sve izoliranije. 2017. godine prestala je koristiti društvene mreže kako bi izbjegla ispitivanja.

- Počela sam ulaziti u kuću kroz stražnja vrata kako ne bih aktivirala kameru. David mi je zahvalio što sam mu ukazala na sigurnosni propust te je postavio dodatne četiri kamere kako bi sve strane dvorišta bile pokrivene, rekla je Isabella.

Konačno je izgubila strpljenje i upitala supruga zašto u svakom trenutku mora znati gdje je. Odjurio je u sobu i ostao satima ležati na krevetu, odbijajući govoriti. Drugo jutro je plakao i rekao da će se ubiti ako ga ostavim. Njegove duge šutnje postale su tjedne pojave, isprekidane verbalnim zlostavljanjem.

- Jednog jutra požalila sam se da nemam dovoljno sredstva za čišćenje, David je prasnuo i nazvao me nezahvalnom kučkom. Rekao je da me nitko drugi neće htjeti jer sam bezvrijedna i glupa, plakala sam u kupaonici i povjerovala mu. Strahovala sam da će se ubiti i da ću biti odgovorna, objašnjava.

Počeo je pratiti njen mobitel preko šifre Apple ID-a, ispitivao je tko su kolege s kojima se nalazi na fotografijama, pratio njena pretraživanja na internetu, a situacija se pogoršala kad je 2019. krenula raditi od kuće.

- David je u dnevni boravak i kuhinju ugradio kamere spojene na njegov mobitel ako vanjske kamere zakažu. Nisam smjela potrošiti 5 funti na hidratantnu kremu, a on je ipak trošio stotine na tehnologiju kako bi me pratio. Dvaput, kad sam odbila pokazati bezazlene poruke kolega na WhatsAppu, jedinom obliku komunikacije kojem nije mogao pristupiti putem mog Apple ID-a, gurnuo me preko sobe u bijesu, tvrdi Isabella.

Zbog stresa je prestala jesti i izgubila na težini. Pokušaji da osnuju obitelj nisu uspjeli, a 2021. kad joj je suprug predložio da se prate preko aplikacije Find My Friend, bila je preslaba da bi mu se suprotstavila. Dok je šetala psa, stigla joj je poruka da se previše udaljila od kuće i to je bila prekretnica.

- Ujutro sam ostavila mobitel kod kuće kako me ne bi mogao pratiti te sam otišla psihijatrici. Otkrila je da sam podvrgnuta prisilnoj kontroli, pojmu o kojem jedva da sam razmišljala. Plakala sam od olakšanja kad sam shvatila da nisam poludjela. Kad sam došla kući, dočekali su me deseci propuštenih poziva i poruka, prisjeća se.

Sutradan je sve ispričala roditeljima pod izlikom da im nosi dar. Dogovorili su da će preseliti k njima i otvoriti bankovni račun na njihovoj adresi. Idući dan ugasila je struju u cijeloj kući jer je to bio jedini način za isključivanje kamera.

- Gotovo odmah me nazvao. Mirno sam mu rekla da je nestalo struje i jurila po kući pakirajući se. Izbrisala sam aplikaciju i isključila mobitel. Zvao je moje roditelje na što mu je otac rekao da sam otišla i da mi se ne javlja. Sljedeći dan su me dočekale bijesne poruke, kaže Isabella.

Mjesec dana kasnije podnijela je zahtjev za razvod, a sudac joj je savjetovao da bivšeg supruga prijavi policiji, no još uvijek shrvana nije ga htjela vidjeti na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 15:33