KORANA U GOSTIMA

U stanu učiteljice joge Sandre na 21 katu nebodera, koja obožava i kampiranje

 Boris Kovacev/Cropix
Sandra Tiljak Matej otkrila nam je koje je kako je to kad ti stan bude usred oblaka, te što su prošle jeseni improvizirali na kampiranju u šatoru

Učiteljica joge Sandra Tiljak Matej živi s obitelji na 21. katu nebodera u blizini rijeke Save u Zagrebu. Za snimanje ove rubrike nagovorili smo je da izvede neku od asana dok se u pozadini širi panorama na grad, ali baš je počela padati kiša i smračilo se.

S jedne strane ima pogled na nasip i Hendrixov most, Knežiju i Trešnjevku, s druge strane na Cvjetno naselje, Rakete i Medvednicu u pozadini. Čovjek bi mogao satima gledati kroz prozor jer ima Zagreb na dlanu.

No, Sandra i njena obitelj su i kamperi. Tako imaju i second home, veliki šator sa svim dodacima, s kojim kampiraju čim im se za to ukaže prilika. O oba svoja doma govori s velikom ljubavlju, ipak o šatoru s malo više veselja...

Osim što podučava jogu, ona je i kozmetičarka koja se bavi organskom kozmetikom i dermatologijom te fitoaromaterapeutkinja posvećena prevenciji i liječenju pomoću biljaka i eteričnih ulja. Vlasnica je studija Hara u Vodnikovoj ulici, gdje njeguje holistički pristup. Nakon 18 godina rada na području wellnessa, kaže, i dalje je potpuni zaljubljenik u svoju struku.

image
Boris Kovacev/Cropix

ŠTO TI PREDSTAVLJA DOM?

"Mir, sigurnost, mjesto gdje se potpuno opustim."

KAKO BI OPISALA VAŠ STAN?

"U privatni prostor unosim dio poslovnog života i obrnuto. U jednu ruku me oblikovala terapeutska struka. Moj je način života minimalistički, pa se jednostavnost proteže i kroz moj privatni prostor. Bez obzira na to što nisam doma sama, prilagođavamo se jedni drugima. Naravno da je naša kći koja ima pet godina zaigrana i živa, uz to moj suprug Siniša voli skupljati stvari, pa to čini malu suprotnost, ali je to dobra nadopuna. Mnoge predmete koje tu vidite zapravo su njegovi. Da sam solo, bilo bi još manje boja i stvari".

image
Boris Kovacev/Cropix

OTKAD IMAŠ TAKAV STIL ŽIVOTA?

"Još u srednjoj školi osjećala sam da trebamo manje stvari, uvijek sam voljela čiste i jednostavne prostore. Tada je takva bila moja soba, i dijelila sam odjeću koja mi ne treba. U prostoru koji je zagušen stvarima ne bih se dobro osjećala. Ovakav pristup mi daje mir, ali i povećava moju kreativnost. Volim se rješavati stvari da bi nova kreativnost mogla ući u moj život, ne nužno materijalna."

ŠTO KREATIVNO RADIŠ, A DA SE VIDI OVDJE?

"Evo, napravila sam ovu mandalu na zidu. Radim mandale akrilom na platnu, počela sam ih crtati u školi za učitelja joge. Kad krenem, imam viziju kako bi mandala trebala izgledati, a na kraju uvijek ispadne nekako drugačije. Nikad ne crtam po šabloni i sve ide iz glave ili, kako volim reći, iz duše. Ovu sam crtala tijekom prvog lockdowna i simbolično ju nazvala ‘Work of heArt‘. Moj suprug voli zelenu boju. Smjestila sam ju na sjever po drevnoj vedskoj metodi uređenja interijera koja se zove Vastu. Zelena dakle ide na tu poziciju, a to je ujedno i pozicija Merkura, planeta koji simbolizira komunikaciju, kao i boja naše srčane čakre Anahate. Kao fitoterapeut volim stvarati nove recepture za kozmetiku, a volim i osmišljavati nova jela, razne kombinacije. Mogu satima biti u kuhinji."

image
Boris Kovacev/Cropix

SKUPLJAŠ LI ŠTO?

"Kamenčiće s putovanja koje držimo u staklenkama. Većina je iz Hrvatske, poneki su s Filipina. Volim i crteže naše kćerke, ovo tu je njena verzija drva života od Gustava Klimta i grmljavine. Moj suprug ima puno hobija i skuplja neke predmete, recimo prazne boce craft piva na polici su njegove i velike boce na hladnjaku, koje su s dna mora. Izgledaju kao neke skulpture. Njih je, između ostalog, izvadio iz mora kad je ronio u ekološkim akcijama čišćenja obale jer se bavi i ronjenjem."

image
Boris Kovacev/Cropix

ŠATOR VAM JE DRUGI DOM...

"Volimo kampiranje, nas troje i naš pas Suri. Taj neki način života... Tek u šatoru vidiš koliko ti je malo potrebno. To je naša kuća putujuća. Ne mogu zamisliti bolji način ljetovanja. Kad smo počeli, bili smo još solo, imali smo samo šator i madrac. Šator bi poplavio kad bi pala jaka kiša, al nije nas to brinulo - osušit će se. No, priznajem, danas imamo apsolutno sve (smije se). Šator od 15 kvadrata sa spavaćom sobom, kuhinjom, hladnjakom, stolom i stolcima, rasvjetom, terasom i ljetnim kinom... Suprug voli gadgete, novitete i komociju. I sad, kad je sve nabavio, moram priznati - ugodno je. Nekad improviziramo, kad smo ove jeseni zadnji put kampirali, imali smo podno grijanje u šatoru koje smo sami napravili."

KAKO?

"Znate one električne tanke dekice? Jednu takvu sam stavila na pod ispod prostirke koja nam je tepih u šatoru, uključila u struju i voila! Podno grijanje s tri stupnja!"

image

foto: obiteljski album

IMAŠ LI OVDJE NEKI PREDMET KOJI TE PODSJEĆA NA KAMPIRANJE?

"Sve je u spremištu, ali, evo, to su ovi lončići, bez njih nisi kamper. Auto bude pretrpan kad putujemo, ništa više ne stane. Kad stignemo, dok sve postavimo, spomenemo razvod par puta, ali kad je gotovo, onda bude baš super."

image
Boris Kovacev/Cropix

ŽIVITE NA 21. KATU, KOJA TI JE OMILJENA VIZURA S PROZORA?

"Joj, teško, svaka! Zanimljivo je kako se vizure mijenjaju s obzirom na godišnje doba, vremensku prognozu ili doba dana. Volim zore, kad se dan tek budi i još je tišina, tad je mir gotovo opipljiv. Budući da nam veći dio stana gleda na zapad, zalasci Sunca znaju biti spektakularni, a boje nestvarne. Tada volimo uživati na balkonu. Ponekad se dogodi da je magla toliko gusta da se ne vidi ništa ni kat ispod nas, doslovno imaš osjećaš da si u oblacima. Jedan od prioriteta kad smo renovirali stan su bile i te velike staklene stijene, kako bismo imali što prostraniji pogled. Zato nemamo ni zavjese."

image

Nazire se samo vrh Vjesnikova nebodera

ŠTO TRENUTNO ČITAŠ?

"Volim učiti dok čitam, štivo koje je edukativno i povezano s mojim poslom. Ne volim čitati drame, ljubiće, trilere... Prijateljica mi je preporučila knjigu ‘Dah‘ Jamesa Nestora, pročitala sam ju u par dana. Dobra je jer može i laicima jednostavno objasniti koliko je dah bitan za zdravlje te da već i osnovnim tehnikama disanja možemo poboljšati mnogo toga. Moja svakodnevna rutina izgleda tako da se dižem rano, oko pet ujutro, i radim tehnike disanja, meditaciju, vježbam jogu i čitam."

image
Boris Kovacev/Cropix

OH, A KAD IDEŠ SPAVATI?

"Oko pola deset."

SLUŠAŠ LI NEKI PODCAST, GLEDAŠ LI SERIJE?

"Nisam u životu podcast poslušala. Televiziju rijetko gledam, a kad i gledam, slično je kao s knjigama, to je edukativan sadržaj, poneki dokumentarac... Gledala sam nedavno ‘(Un)well‘ na Netflixu, dokumentarac koji u svakoj epizodi govori o drugoj temi pa obrađuju eterična ulja, fasting, ayahuascu, terapiju pčelinjim ubodima... Nastoje dati objektivnu priču, dobre i loše strane."

VAŽAN TI JE PRIRODNI PRISTUP, S TIM JE POVEZANA I FITOTERAPIJA KOJOM SE BAVIŠ?

"Priroda nam je dala sve i sa znanjem to možemo iskoristiti za dobrobit zdravlja. Fitoterapija liječi biljkama. Ova kadulja koju vi sad pijete u čaju je, primjerice, odlična kod problema s usnom šupljinom, za mandule, upaljeno grlo, kašalj, ali ovisno o načinu pripreme. Čajevi su fitoterapija koju smo najlakše prihvatili i uvrstili u svakodnevicu. No, to je samo dio onog što je moguće s biljkama."

IMATE BILJKE U STANU, VIDIM AVOKADO TI JE USPIO NARASTI IZ KOŠTICE, MENI NIJE...

"Mužu je uspjelo. Ima nekoliko načina kako to ostvariti. Košticu avokada treba zarolati u mokru maramicu i staviti u plastičnu vrećicu u mrak. Nakon pet tjedana, kad pusti rep, ide u vodu. No, ovaj drugi, koji je sad veći, njegovu sam košticu skoro bacila, kao ipak neću, pa sam je samo gurnula, onako usput, u zemlju na balkonu u lončiću i uspjelo je. Ova ovdje biljka uz crni zid je pachira, imam je 16 godina i inače je njen korijen u pletenici, ali naša ga nema jer ju je Suri, naš pas, grizla dok bila mala."

image
Boris Kovacev/Cropix

KOJA BI MJESTA ZA KAMPIRANJE PREPORUČILA U HRVATSKOJ?

"Kamp Kozarica u Pakoštanima je najbolji. Kako smo išli početkom jeseni nije bilo skoro nikoga, samo nekoliko njemačkih penzića i mi. Kud god da idemo, nosimo i sup, to nam je kao malo prijevozno sredstvo na vesla, a i dobar trening. U Pakoštanima je prekrasna pješčana plaža puna školjkica... Kamp na Cresu Kovačine je isto lijepo mjesto. Bilo nam je odlično i u drvenom šatoru na Mrežnici u malom kampu Slapić, a i kamp Nevio na Pelješcu je divno mjesto za odmor. Kampiranje je raj za klince."

image

Kampiranje u Kamp Kozarica u Pakoštanima

TVOJ JE STILSKI ZAŠTITNI ZNAK...

"Tetovaža imam nekoliko. Na jednom stopalu imam pola sidra, drugu polovicu ima moj muž na svom stopalu. I narukvicu špagicu oko noge, a on oko ruke. Nisam tip od nakita. I uvijek imam dugu tamnu kosu."

image
Boris Kovacev/Cropix

GDJE STE SE VAS DVOJE UPOZNALI?

"Na parkingu. Kad je rekao: ‘Bok, ja sam Siniša‘, zagledala sam se u njegove oči i znala sam - to je to. Tri tjedna kasnije me zaprosio. Vjenčali smo se godinu dana kasnije."

image
Boris Kovacev/Cropix

KOJI TI JE KOMAD NAMJEŠTAJA U STANU DRAG?

"Stol ispred garniture u boravku. To je najstariji komad namještaja koji imam u stanu, kupljen prije 15 godina. Dojmio me se, stajao je uspravno u Lesnininom salonu namještaja kao da je regal, konzola, ali sam ga spustila da bude stolić. Napravljen je od panjeva, težak je. Nije ga lako održavati jer ima puno udubina."

image
Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:47