TUŽNA VIJEST IZ KINE

U 136. godini preminula najstarija žena na svijetu, udala se 1903., do zadnjeg dana vodila je jednostavan život

Alimihan Seyiti snimljena 2013.

 Str/Afp/Profimedia
Alimihan Seyiti udala se 1903. u dobi od 17 godina, posvojila sina i kćer te dobila 43 unučadi i praunučadi

Najstarija osoba u Kini, za koju se također tvrdi da je i najstarija osoba ikad u svijetu, Alimihan Seyiti, umrla je 16. prosinca u dobi od 135 godina u rodnom Komuxeriku u okrugu Shule u sjeverozapadnoj autonomnoj regiji Xinjiang.

Seyiti je rođena 25. lipnja 1886. za vrijeme carske dinastije Qing. Udala se 1903. u dobi od 17 godina, posvojila sina i kćer te dobila 43 unučadi i praunučadi. Suprug joj je preminuo 1976.

Kinesko udruženje gerontologije i gerijatrije još je 2013. godine izvijestilo kako je Alimihan Seyiti najstarija građanka njihove zemlje.

Sve do svoje smrti prošloga tjedna, Seyiti je vodila jednostavan život - uživala je u svakodnevnoj rutini, uvijek jela na vrijeme, pomagala čuvati praunuke, a više od svega voljela je sunčati se u svome vrtu.

image

Alimihan Seyiti snimljena 2013.

Str/Afp/Profimedia

Stanovnici Komuxerika svoj grad inače zovu "gradom dugovječnosti" i tvrde kako imaju puno sugrađana starijih od 90 godina i više. Nakon što je regionalna vlada omogućila besplatne godišnje preglede, uslugu kućnoga liječnika i mjesečne naknade za građane u dobi od 60 i više godina, produljio se njihov očekivani životni vijek, prenosi Daily Mail.

Iako kineska vlada tvrdi kako je Alimihan Seyiti imala 135 godina, njezina dob nikad nije međunarodno potvrđena.

I Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je kako nikad nije zatražena neovisna provjera njezine starosti, a Jeanne Calment iz Francuske i dalje se navodi kao najdugovječnija osoba u svijetu.

Ona je umrla 1997. u dobi od 122 godine. Nadživjela je kćer i unuka, a i drugi članovi njezine obitelji doživjeli su natprosječnu dob - brat joj je živio do 97., otac do 93., a majka do 86. godine.

Trenutačno najstarija osoba, čija dob je službeno potvrđena, je Kane Tanaka iz Japana, koja 2. siječnja slavi 119. rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:00