MLADI U DOBA KORONE

Student Jan Težak: ‘Mladi smo, snašli smo se, družimo se, ali to nije to‘

Jan Težak
 Damir Krajač/Cropix
Prije pandemije nedostajalo mu je što profesori češće ne koriste suvremene materijale i tehnologije. A sad...

Nastava na fakuletima protekle se godine nastava najčešće izvodila online, a mlađi studenti jedva da imaju iskustvo nastave uživo.

- Online nastava izvodila se šaroliko, ovisno o studiju, katedri, profesoru. Događale su se tri situacije. Ona lanjska, kaotična, kada su se neki profesori pravili kao da nastave nema. Druga je situacija bila vezana uz nastavu preko webinara i Zooma u realnom vremenu, a treća opcija se odnosi na postavljanje prethodno snimljenih materijala i prezentacija online. Iz toga je ispala četvrta varijanta, točnije kombinacija druge i treće - opisuje Jan Težak (21), student treće godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Prije pandemije i online nastave nedostajalo mu je, kaže, što profesori češće ne koriste suvremene materijale. Ispada da je doseg online nastave Zoom predavanje u realnom vremenu, no uz novi moment - ako je predavač na ekranu dosadan, prednost je što student kod kuće može zaspati.

- Profesori to ne akceptiraju, što je jasno po njihovim porukama "jedva vas čekamo uživo jer ovako za ekranima spavate" - priča Jan. Svaku pohvalu ima za profesore koji se trude i organiziraju vježbe online.

- To čak bude zabavno i korisno. U konačnici, imam dojam da online nastavom nisam ništa izgubio. I dalje se sve svodi na to koliko sjediš doma i učiš - kaže. Mladi su najviše zakinuti zbog nemogućnosti druženja: - Vidimo se mi, družimo na drukčijim mjestima. Na prvu bih rekao da smo OK, snašli smo se, no osjećamo da nešto ne štima. Akumulira se nezadovoljstvo. Mjesta na kojima upoznaješ ljude su zatvorena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:43