VELIKI RAT ZBOG SLIKE

Šokirali fana koji je na Twitteru čestirao rođendan Tolkienu: ‘Otkud ti pravo da ovo objaviš?‘

Obožavatelj ismijava Tolkien Society i njihov prigovor

 Screenshot Twitter
Tolkiens Society tvrdi da je fotografiju kupilo za 18 tisuća dolara, a onda su ih masovno na društvenim mrežama počeli napadati fanovi

Twitter je prije nekoliko dana postao poprištem virtualne bitke. Sukobili su se obožavatelji lika i stvaralaštva Johna Ronalda Reuela Tolkiena, autora Silmarilliona, Hobita i trilogije Gospodara prstenova, i organizacija Tolkien Society koja sakuplja memorabiliju povezanu sa spisateljevim djelima i životom. Sve je započelo naizgled sterilnom objavom jednog fana. On je uz prigodnu sliku na Twitteru Tolkienu čestitao 130 rođendan i hotimice potpirio vatru. Na objavu reagira Tolkien Society i traži ga dopuštenje za korištenje fotografije uz riječi da su oni nositelji prava koja su otkupili za 18 tisuća dolara. No, ostali su obožavatelji uzvratili. Uslijedila je otvorena paljba prema organizaciji.

Naime, Twitter je, a potom i Reddit, preplavila sporna fotografija. Objavljivani su brojni memeovi na račun Tolkien Societyja na kojima ih se uspoređivalo sa Sauronom i Sarumanom, ozloglašenim likovima iz Tolkienovih djela. Organizacija je na kraju podlegla pritisku. Nakon ismijavanja od strane korisnika Twittera odlučili su ograničiti pristup svojem profilu kako bi sačuvali "mentalno zdravlje zaposlenika". Ipak, na kraju se čini da ni Tolkien Society nije nositelj prava na spornu fotografiju, a događaj je opet pokrenuo vječno pitanje oko mogućnosti da osoba svoje vlasništvo sačuva u online svijetu.

image

Nedužnom objavom počeo je veliki rat oko Tlkiena

Screenshot Twitter

- U ovoj priči imamo jako puno nedoumica i pitanja na koja je potrebno potražiti odgovore: Tko je koristi? Na koji način? Kako će se to sve regulirati? Koje će to sve uopće imati implikacije? Koja je namjena NFT-a bila kad je netko uploadao tu fotografiju? Radi li se o poštenoj namjeri ili je riječ o imovinskoj dobiti? Je li zaista kupljena od nositelja autorskih prava? Na to se sve tek treba odgovoriti. Koliko sada razumijem, teško je razlučiti tko koga maltretira - govori nam odvjetnik Andrej Matijević. On se godinama bavi pitanjima autorskih prava i intelektualnog vlasništva. Od 2015. je predsjednik Žalbenih vijeća u području intelektualnog vlasništva, a od 2004. je arbitar za sporove u vezi ".hr" domena Carnet.

Matijević smatra da će se puno nepoznanica oko sporne fotografije riješiti tek naknadno, ali navodi da nositelj prava ima mogućnost zaustaviti njezino širenje internetom. Ipak, naglašava, ovo što rade iz Tolkien Societyja nema smisla.

- Mislim da apsolutno pretjeruju kad traže od nekoga da se ta slika ukloni jer je riječ o osobnoj upotrebi od koje nema nikakve koristi. Podigli su puno galame za ništa - smatra Matijević nastavivši - U ovom je predmetu čak i veliko pitanje od koga su oni autorska prava uopće kupili i jesu li zaista vlasnici.

Pitanje je li Tolkien Society nositelj prava je i više nego legitimno. Oni su fotografiju, uz još 63 druge, kupili za 18 tisuća dolara na aukciji imovine fotografkinje Pamele Chandler koja je ovjekovječila J.R.R. Tolkiena krajem prošle godine. Iako su je kupili izravno od fotografkinje, ona nije bila nositelj prava jer su prema tadašnjem zakonu u Engleskoj to bili oni koji su je platili. Dakle, u ovom slučaju nositelji prava su autorovi izdavači tvrtka Allen & Unwin.

image

Obožavatelj ismijava Tolkien Society i njihov prigovor

Screenshot Twitter

- Oni su kupili tu fotografiju na aukciji što ih čini vlasnicima samo tog papira. U ovom slučaju stvarni nositelj prava ima mogućnost tužbe protiv Tolkien Societyja. Mogu ih tužiti za lažno predstavljanje - ističe odvjetnik Andrej Matijević. Dodaje da vlasnici ne moraju nužno posegnuti za pravnim alatima, mogu se, kaže, odlučiti i za priopćenje koje bi razjasnilo stanje stvari.

Širenje slika koje su vlasništvo nekoga drugoga je ustaljen proces na internetu. Njega se teško može spriječiti, ali određeni vlasnici prava nastoje regulirati korištenje njihovih proizvoda. Nekad i agresivno, kao što je slučaj kod Tolkien Societyja. Naš sugovornik nam je kazao da je jedino logično rješenje zabraniti komercijalno iskorištavanje materijala, ali za osobnu upotrebu bi trebalo biti slobodno.

- U cijeloj toj priči razumljiva je ta fair use upotreba, što smo već napomenuli, ona za osobne svrhe, ali za komercijalne nije. U redu je iskoristiti fotografiju gdje ju, primjerice, objavim na svom Facebooku ili Twitteru, ali je druga stvar ako ju iskoristim kao logo za svoju firmu ili materijalnu korist. Tada se nekog može i kazneno prijaviti - objašnjava Matijević i napominje da je veliko pitanje kako sudovi rade tu distinkciju između osobne i komercijalne upotrebe.

U online svijetu se puno pitanja postavlja i oko NFT-ova. Ta kratica označava non-fungible token koji je stvoren kao sredstvo za čuvanje vrijednosti jedinstvene digitalne imovine poput fotografija. Tko je zaista vlasnik NFT-a i što se akvizicijom njih može ostvariti, ali i kad su prekršena vlasnička prava? Različita su tumačenja.

image

Objava Tolkien Societya u kojem se žale da im je narušeno mentalno zdravlje

Screenshot Twitter

- NFT sam po sebi nije autorsko djelo, nego poveznica, certifikat, koji te dovede na to autorsko djelo i kaže "to što ovdje vidim to je moje". NFT je garancija autorskih prava da se zna čije je to zaista. No, problematična je ta regulacija ako je neka slika već vani i shvaćanje ljudi što je to NFT. Po meni su sva ta pitanja riješena autorskim pravom. Ovdje ne vidim ništa novoga. Jedino je novo mišljenje korisnika. On će zbog toga što misli da je to nešto novo imati komična tumačenja - objašnjava Andrej Matijević i zaključuje da mu se postupak Tolkien Society oko gonjenja privatnih profila na Twitteru čini nadobudnim.

Cijela situacija za organizaciju obožavatelja Tolkiena nije imala sretan završetak. Nisu izdržali duhovite i blago zločeste memeove na njihov račun, tweetovi korisnika na njihovoj stranici i brojne osuđujuće objave. Na kraju su odlučili ograničiti pristup svojem Twitter profilu.

- Tolkien Society je prepun volontera od kojih neki vode i naše društvene mreže. Slagali se vi s njima ili ne, kako bi zaštitili njihovo mentalno zdravlje, odlučili smo na kratko vrijeme ograničiti naš Twitter profil - piše u objavi organizacije na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:34