ŠAMANOV UZLET

Ruski pjevač na početku rata priklonio se Putinu. To je bila odluka koja mu je donijela bogatstvo

Šaman

 Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia
Patriotska glazba koja uživa podršku Kremlja nije ništa novo, međutim Šaman je drukčiji od pjevača koji je inače pjevaju jer dolazi iz nezavisnog miljea

Kad je od glave do pete obučen u kožu, 31-godišnji Jaroslav J. Dronov izgleda kao tipična pop zvijezda. Pjevača koji nastupa pod umjetničkim imenom Šaman slušaju vojske mladih i sredovječnih žena. Kad otpjeva svoje, zaspu ga plišanim medvjedićima i cvijećem. Uz žensku publiku, Šamana obožava još jedna iznimno moćna grupa - Kremlj.

Dronov se nakon početka rata u Ukrajini priklonio režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina te mu je na raspolaganje stavio svoj talent. Šaman je tako prošlog mjeseca na patriotskom skupu koji je organiziran povodom godišnjice ruske invazije na Ukrajinu u čast ratnih veterana otpjevao svoju poznatu stvar "Ustajem". Kada je Putin prošlog rujna slavio ilegalnu aneksiju četiri ukrajinske oblasti, Šaman i on zajedno su otpjevali rusku himnu.

Za razliku od umjetnika koji su zbog svojih antiratnih stavova ili napustili zemlju ili postali žrtve bojkota i zabrana, Šaman se pridružio grupi ruskih artista koji su podržali rusku invaziju na Ukrajinu. Neki su to učinili iz pragmatičnih razloga, kako bi mogli nastaviti raditi i prehranjivati sebe i svoje obitelji, dok su drugi to napravili kako bi se obogatili. Naravno, ima i onih koji iskreno stoje iza Putina i njegova rata.

Kako navodi The New York Times, umjetnici koji su se priklonili Kremlju i koji šire njegove poruke sada ubiru plodove te odluke. "Šaman predstavlja nastavak evolucije ruske subkulture, one nacionalističke i profašističke", rekao je kulturni povjesničar Ilija Kukulin.

Šamana se često može vidjeti na nacionalnim i regionalnim televizijama, a nalazi se i na popisu izvođača koje je "uputno" zvati kada se organiziraju novogodišnje zabave. Dakako, on pjeva i na manifestacijama koje organizira ruska država. Dronov je tako za nastup u kulturnom centru u Čerepovecu inkasirao 5,5 milijuna rubalja (68,7 tisuća eura). Ruski su mediji u listopadu prošle godine objavili da je Šaman nakon početka rata u Ukrajini postao jedan od pet najtraženijih ruskih pjevača te da privatne nastupe naplaćuje oko 55 tisuća.

image

Šaman

Nikolay Vinokurov/Alamy/Alamy/Profimedia

Patriotska glazba koja uživa podršku Kremlja nije ništa novo, međutim Šaman je drukčiji od pjevača koji je inače pjevaju jer dolazi iz slobodnijeg, nezavisnog miljea. Nažalost, cenzura koja je uvedena nakon početka rata u Ukrajini ugušila je tu scenu te ona danas postoji tek u tragovima. Iako Šamanova popularnost nije dovela do povećanja broja mladih državotvornih pop izvođača, zanimljivo je da se moderni nezavisni zvuk ovoliko približio Kremlju. Vidjevši da u nacionalistička glazba može biti prilično unosna, stariji izvođači poput 71-godišnjeg Olega Gazmanova i velike zvijezde poput 41-godišnjeg Dime Bilana također su se dali u slavljenje svega ruskog.

Šamanova pjesma "Ustajem" objavljena je 23. veljače 2022. godine, dan prije početka ruske invazije koja još uvijek traje. Dronov ju je napisao za pale domobrane, a u jednom je intervjuu rekao da vjeruje da mu je pjesma došla "iz nebesa". "Ustajem" je svojevrsna himna rata u Ukrajini, masovno se dijeli na društvenim mrežama i jako važan dio komunikacijske strategije Kremlja.

image

Šaman tijekom nastupa na koncertu koji je organiziran povodom Dana branitelja domovine

Kommersant Photo Agency/ddp USA/Profimedia

Ilija Kukulin kaže da Kremlj želi da se Rusi osjećaju samopouzdano te kao da mogu prijeći preko svake prepreke. Šamanove su pjesme na neke ostavile upravo takav dojam. "Kada sam doznala za Jaroslava, ispunili su me osjećaji čistoće, svjetlosti i veselja. Isti oni koje osjetim kad idem u crkvu", rekla je 38-godišnja Alina. Ona je bila na Šamanovom koncertu koji se održao nedaleko od Sočija. "Čini mi se da je on taj koji je dobio zadatak da u ljudima zapali vatru", dodala je Alina.

Šaman je prošlog ljeta objavio još jednu patriotsku numeru - "Ja sam Rus". Spot za tu pjesmu koji je objavljen na YouTubeu pogledan je 28 milijuna puta. Iako se u njoj nigdje ne spominje rat, jasno je da se njome Ruse želi ujediniti u borbi protiv Zapada. Jedan od stihova pjesme glasi: "Ja sam Rus, u inat ostatku svijeta".

Ana Vilenskaja, ruska muzikologinja u egzilu, kaže da je Šaman uspješan i zato što je talentiran te zato što na koncertima zna uspostaviti kontakt s publikom. Vilenskaja je rekla da su "Ustajem" i "Ja sam Rus" genijalne pjesme te da su na njih snažno reagirali i protivnici rata kojima ih je pustila. "Njihovim su se tijelima svidjele iako su znali da su o ratu i da sadržavaju laži", dodala je muzikologinja.

Šaman je u siječnju svirao za ruske vojnike koji su stacionirani u ukrajinskim gradovima Mariupolju i Lugansku.

Iako je nedvojbeno popularan među mladima, Šaman ih nije uspio mobilizirati onako kako bi to Kremlj možda htio. Uz to, on je jedini mladi glazbenik koji sklada državotvorni pop i opjevava rusku invaziju na Ukrajinu. Analitičari kažu da njegov uspjeh vjerojatno neće dovesti do rađanja nekog novog vala nacionalističkog popa ili rocka.

Kremlj je, čini se, toga svjestan i zato je Ministarstvo kulture Ruske Federacije nedavno objavilo da će oformiti "agitacijske brigade" koje će promovirati proratne umjetnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:53