EGZODUS

Problemi mladih Finaca: ‘Želimo ostati ovdje, ali nema djevojaka... Sve bježe iz ovih krajeva‘

Leevi i Miika tvrde kako im djevojke u selu i ne nedostaju previše
 Alessandro Rampazzo/Afp/Profimedia
Djevojke su ambicioznije i žele postići što viši stupanj obrazovanja, a dečki ne žele ići u svijet i iskušavati sreću u drugim vodama

Idilična ruralna mjesta u Finskoj bore se sa specifičnim problemom - egzodusom djevojaka i mladih žena. U mjestu Enonkoski na istoku Finske, od 1400 stanovnika 28 je djevojaka i mladih žena koje spadaju u dobnu skupinu od 15 do 24 godina. Djevojke, u većoj mjeri nego njihovi muški vršnjaci, odlaze u potrazi za višim obrazovanjem, boljim radnim mjestima i - zabavom.

Mladići brže pronalaze fizičke poslove i manje su voljni napuštati rodni kraj.

"Cure ne zanima rad na farmama, kao nas dečke", kaže 19-godišnji građevinarac Miika Leikas.

Njegov 20-godišnji kolega Leevi Natunen, koji upravo trenira postati upravljač strojevima za obradu drva, rekao je da su "djevojke jednostavno ambicioznije od njih i žele postići što viši stupanj obrazovanja".

Dodao je i kako oni (dečki) "nemaju želje ići u svijet i iskušavati sreću u drugim vodama".

Konzultant za regionalni razvoj Timo Aro locirao je jedan od problema u tržištu rada. "Kod nas su poslovi i dalje polarizirani, odnosno i dalje imamo podjelu na muške poslove i ženske poslove", izjavio je Aro.

Tako tržištem dominiraju poslovi u poljodjelstvu i gradnji, dok je poslova za visoko školovan kadar vrlo malo.

Zbog toga djevojke, koje redovito u obrazovanju nadmašuju dječake u Finskoj, češće odlaze u velike gradove.

Ovaj trend nije ništa novo u Finskoj, no sad se zbog više razine svijesti i boljih podataka na njemu može i raditi. Lokalne su vlasti počele razvijati strategije i kampanje za povratak mladih žena na selo, a prvi korak bio je saznati zbog čega su uopće otišle.

U mjestu Kainuu vlasti su organizirale tribinu u kojoj je sudjelovalo petstotinjak djevojaka i mladih žena ne bi li se identificirali razlozi njihova egzodusa. Gotovo polovica ih je rekla kako se njihovo mišljenje u procesu donošenja odluka u mjestima ne vrednuje te da ih smetaju konzervativna stajališta i netolerancija na etničkoj razini kao i diskriminacija istospolnih parova.

Takvo je mišljenje teže promijeniti, slažu se i političari i konzultanti.

"Prirodno je da ljudi žele negdje drugdje otići studirati, no veliki problem nastane kad se ne požele vratiti", rekla je razvojna specijalistica Minna Komulainen.

Lokalne su vlasti na temelju onoga što su čule na tribini odlučile pokrenuti kampanju pod sloganom "Žudim za Kainuuom", kojom to područje žele prikazati inkluzivnijim i dinamičnijim za život. Radi se i na tome da se se stvore radna mjesta koja bolje odgovaraju njihovom obrazovnom profilu, kao i da ih se uključi u lokalnu politiku, potvrdili su u mjesnoj upravi u Kainuu.

No čini se kako mladići ne vide oko čega je točno "nastala sva strka".

"Moji prijatelji i ja puno vremena provodimo baveći se sportom, u ribama i drugim aktivnostima u prirodi", rekao je 22-godišnji sportski trener Atte Touminen i dodao kako "još uvijek ima djevojaka u gradiću u blizini, ne morate zapravo po njih ići daleko".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:03