LILY EBERT

Preživjela je Auschwitz, a sad je dobila 35. praunuče: ‘Bebe su najbolja osveta nacistima‘

Lily Ebert s britanskim premijerom Borisom Johnsonom

 Tim Hammond/Avalon/Profimedia
Nakon što je oslobođena u travnju 1945., ova 98-godišnjakinja provela je godinu dana u Švicarskoj, a potom se 1946. preselila u Izrael

Lily Ebert (98), koja je preživjela holokaust nakon što je četiri mjeseca provela u Auschwitzu, nedavno je 35. put dobila praunuče.

Ebert su oslobodili američki vojnici u travnju 1945. kad joj je bilo 20 godina i danas, nekih 77 godina kasnije, kaže da su novorođene bebe "najbolja osveta nacistima".

"Za svaku ženu koja postane prabaka, to je nešto posebno, no u mome slučaju znači još više... To je doista iznimna stvar", rekla je za britansku agenciju PA Ebert, koja je odrasla u Mađarskoj.

Njezin najmlađi unuk početkom siječnja postao je otac, a ona je 35. put prabaka.

"Nisam nikad pomislila da ću doživjeti ovakvo nešto. Najprije sam se borila za život, morala sam preživjeti, a zatim i doživjeti ove godine... Nacisti su nas htjeli ubiti i istrijebiti, a mi smo im pokazali da to ne mogu".

Nakon što je oslobođena, Ebert je provela godinu dana u Švicarskoj, a potom se 1946. preselila u Izrael.

Godine 1967. emigrirala je u Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa suprugom Samuelom i ondje započela život educirajući svijet o užasima holokausta. Danas živi u sjevernom Londonu, majka je troje djece, baka desetero unučadi i prabaka čak 35-ero praunuka.

"Čitav je život posvetila educirajući druge o holokaustu", rekao je jedan od njezinih praunuka.

"Pohađala je razne škole, promijenila brojna radna mjesta i organizacije, a s ostalima koji su preživjeli holokaust dijelila je svoja svjedočanstva", ispripovijedao je Dov Forman. Dodaje i kako je prabaka "jedna od osnivačica Centra za osobe koje su preživjele holokaust u Velikoj Britaniji".

Ebert je još davno sebi "obećala" da će jednoga dana ispričati svoju priču.

"Ja nisam slušala priče o holokaustu, ja sam bila ondje... Ja sam svjedok. I sebi sam obećala da ću, dok živim, prenositi svoju priču budućim generacijama".

Njezin osamnaestogodišnji praunuk Dov Forman prabaku je pohvalio u tvitu koji je vrlo brzo prikupio više od 120.000 lajkova.

"Moja 98-godišnja prabaka Lily Ebert, koja je preživjela Auschwitz, upravo je 35. put dobila praunuče", napisao je.

Odličan srednjoškolac već je navikao na medijsku pozornost. Njegov TikTok račun koji govori o prabaki Ebert i prenosi njezine priče ima više od 1,6 milijuna pratitelja.

Mladić je s prabakom napisao i knjigu pod nazivom "Lily's Promise", koja govori o njezinu životu.

"Nastojimo prenijeti njezinu priču što većem broju ljudi, i na društvenim mrežama i putem naše knjige", ponosno kaže Forman.

"Mogao bih vam cijeli dan govoriti o tome koliko sam od nje naučio... Ona je doista kraljica obitelji. A mi smo jedna vrlo snažna i složna obitelj na čijem je čelu Lily. Ona nas jednostavno svakodnevno nadahnjuje", napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:57