RIP JACKIE MASON

Preminula legenda stand up komedije, svoj glas dao je i kultnom liku iz Simpsona

Jackie Mason
 Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia
Komičar je bio republikanac i jedan od zagovaratelja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, te je odlučno podupirao Izrael

Jackie Mason, slavni američki komičar i glumac, umro je u 93. godini. Majstor stand up-a prije no što se pedesetih godina prošlog stoljeća okrenuo showbusinessu, bio je zarađen za rabina. Kako piše BBC, Mason je prije svega bio poznat po komentiranju društva, gostovanjima u talk showovima te samostalnim nastupima na Broadwayu.

U karijeri je osvojio brojne nagrade, uključujući nagradu Tony i Emmy za angažman u kultnim Simpsonima u kojima je svoj glas dao ocu Krusty the Clowna. Komičari širom svijeta odali su počast zvijezdi na društvenim mrežama. "Zaista jedan od najsmješnijih showova koje sam ikad vidio... ikad", tvitao je glumac Henry Winkler. "Hvala ti Jackie i sad možeš nasmijati nebo".

Britanski komičar Omid Djalili napisao je: "Trenutno zamišljam dugačak red na vratima raja dok Sveti Petar tjera Jackieja Masona da za njega izvede cijeli svoj nastup. RIP Jackie."

image
Bob Dole i Jackie Mason
Jon Levy

Jackie Mason rođen Yacob Maza u Sheboyganu u državi Wisconsin 9. lipnja 1928. godine. Kad mu je bilo pet godina s obitelji je preselio u New York. Njegov otac, djed, pradjed i šukundjed bili su rabini, a nakon fakulteta zaredio se i počeo voditi kongregacije u Sjevernoj Karolini i Pensilvaniji.

Kasnije je ispričao Chicago Tribuneu kako su na njegove propovijedi dolazili i ljudi koji nisu židovi jer na njima pričao i puno viceva. Mason se okrenuo komediji nakon što mu je otac umro krajem pedesetih godina.

Poznat je po svom teškom njujorškom židovskom naglasku, a Masonov humor se temeljio brzim dosjetkama i ponekad politički nekorektnom humoru.

"Osamdeset posto oženjenih muškaraca vara u Americi. Ostali varaju u Europi", jednom se našalio.

Komičar je bio republikanac i jedan od zagovaratelja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, te je odlučno podupirao Izrael. Hospitaliziran prije dva tjedna, preminuo je u subotu u njujorškoj bolnici Mount Sinai.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:49