ISPOVIJEST SELME BLAIR

Poznata glumica o borbi s opakom bolešću: ‘Ako naglo ustanem, padam. Nekad ne mogu ni govoriti...‘

Selma Blair (arhivska fotografija)

 Image Press Agency/Alamy/Alamy/Profimedia/Image Press Agency/Alamy/Alamy/Profimedia
Selm Blair dodala je da je posjetila sve zamislive liječnike, a u isto vrijeme zapadala u depresiju i alkoholizam

- Još od djetinjstva osjećala sam razne simptome. Imala sam groznice, infekcije mokraćnih puteva, bolove, depresiju... Kasnije sam te simptome počela ublažavati alkoholom, ali to je bilo samo privremeno rješenje. Simptomi su samo postajali sve snažniji. Negdje 2008. godine počela sam gubiti osjećaj u nogama, kao nikad do tada. Noge su me počele izdavati. Moja velika ljubav su konji. Obožavam jahanje. No, jednog dana sam, bez ikakvog razloga, samo pala s konja. Nisam bila pijana, štoviše, u tom sam se trenutku osjećala vrlo dobro. Radila sam, bila sam aktivna i sretna. Počela sam vjerovati da je razlog moja makrobiotička prehrana. Otišla sam kiropraktičarima, bioenergetičarima, raznim iscjeliteljima. Ironično, potrošila sam toliko vremena i novca da čujem savjete drugih, a svi znaci bili su ispred mog nosa.

Tako počinje, piše Guardian, potresna ispovijest poznate američke glumice Selme Blair. Ona je s javnošću odlučila podijeliti što joj se sve dogodilo otkako je shvatila da ima multiplu sklerozu.

Neuralgične epizode ponavljale su se godinama. Sin Arthur imao je tri i pol godine kada su joj se, tijekom obiteljskog izleta, noge počele nekontrolirano tresti u autu.

- Odmah sam stala na strane, rekla Arthuru da je sve OK i da trebam predah, nastavila sam vožnju, ali za pet minuta se ponovilo, prisjetila se.

Dodala je da je posjetila sve zamislive liječnike, a u isto vrijeme zapadala u depresiju i alkoholizam. Neki su joj govorili da je riječ o hormonalnom poremećaju, anksioznosti, iscrpljenosti, dok su drugi išli toliko daleko da su joj, kaže, rekli kako će joj biti bolje ako pronađe dečka.

Tijekom ljetovanja na Floridi skočila je s broda, ali se nije mogla pomaknuti kako bi plivala. Tada je shvatila da se nešto jako loše događa. Došla je u kliniku Jasona Berkleya koji ju je naručio na magnetsku rezonancu. Pokazalo se da ima multiplu sklerozu.

- Objasnio mi je da imam brojne lezije na mozgu od kojih je šest vrlo problematično - prisjeća se dodajući kako je dijagnoza, iako strašna, bila svojevrsno olakšanje jer je shvatila da nije svojim ponašanjem skrivila to stanje.

- Plakala sam, nije lako dobiti dijagnozu ni jedne kronične bolesti. Svi životni planovi počinju se mijenjati. Tijelo se okreće protiv tebe, zarobljen si u vlastitoj koži, sam sebi postaješ stranac - opisala je.

Liječnici su joj govorili da sa svojom dijagnozom ne izlazi u javnost jer "tijelo i glas je sve što imam". No, glumica se hrabro pojavila na glamuroznoj zabavi u povodu Oscara 2019. noseći štap i posebnu haljinu koja joj je omogućavala sigurnost. Bilo je to previše.

- Kada sam se pojavila na crvenom tepihu i vidjela sve te kamere, počela sam ridati. Moj menadžer došao je po mene. Ali, tada sam shvatila da nema povratka, otkrila sam svoj problem javnosti - kazala je. Bila je iskreno iznenađena što su fotoreporteri i snimatelji sklonili svoje kamere kada su vidjeli da plače.

- Čekali su da dođem sebi, a kada sam ponovno bila spremna pozirati nastavili su s fotografiranjem - kaže dodajući kako su je mediji idućeg dana prozvali heroinom iako to nije očekivala.

Ističe kako je važno govoriti o toj bolesti.

- Nije strašno, može biti gore. MS je utjecao na svaki milimetar mog tijela. Ako naglo ustanem, padam. Nekad ne mogu govoriti. Smrzavam se i znojim u isto vrijeme. Ako ne uzmem lijekove na vrijeme, ne osjećam svoje tijelo. Nekad patim od inkontinencije. Nemam energije, nekada spavam veći dio dana. No, nakon dijagnoze više se ne moram pitati - zašto ja? Sada konačno shvaćam što mi se događa. Sada sam sebi najvažnija - zaključila je glumica za Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:51