USKRSNUO NAKON 30 GODINA

Petar je sišao s broda i nestao, a selo bruji: ‘Postoje dvije verzije priče zašto se ‘izgubio‘‘

Petar Marčinko

 Dubrovački Vjesnik, Nestali.hr
U Čepikućama kažu kako se ne zna ni gdje je Petrov mlađi brat Stijepo, osim da se iskrcao negdje u Kanadi i da je još živ

Kratko nakon opširne teme o nestalim osobama, koju je Dubrovački vjesnik objavio prije dva tjedna, Policijska uprava dubrovačko- neretvanska nam je potvrdila kako je dubrovački pomorac Petar Marčinko (69) pronađen u Španjolskoj. Riječ je o pomorcu koji se u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba već punih 30 godina vodi kao nestrao, uz napomenu kako se još 1992. godine iskrcao s broda "Dubrovnik". Do iskrcaja je došlo u luci Gijon na obali Biskajskog zaljeva, ali se Marčinku nakon dolaska u pokrajinu Asturias gubi svaki trag.

Međutim, iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nam je policije odgovoreno kako je Marčinko pronađen putem međunarodne policijske suradnje, ali smo neslužbeno doznali kako mu identitet treba 'definitivno potvrditi'.

Petar Marčinko je rođen 7. listopada 1953. godine u Dubrovačkom primorju, u mjestu Čepikuće koje se nalazi na putu od Slanoga ka Ravnom te nije ni puna 2 kilometra udaljeno do granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Riječ je o teško stradalom naselju u kojem su vođene neke od najtežih borbi tijekom Domovinskog rata, a upravo tu su hrvatski branitelji pod zapovjedništvom već legendarnog Mate Šarlije Daidže izvojevali jednu od najvećih pobjeda protiv agresorske JNA u kojoj su bile dvije bojne crnogorske brigade "Sava Kovačević".

image

Petar Marčinko

Nestali.hr

Mještani Dubrovačkog primorja se sjećaju Petra Marčinka za kojeg kažu da je bio srednji od trojice braće i da su svi bili pomorci koji su plovili na brodovima dubrovačke 'Atlantske plovidbe.

Ali, kažu kako se ne zna ni gdje je Petrov mlađi brat Stijepo, osim da se iskrcao negdje u Kanadi i da je još živ, dok je najstariji brat Ante dočekao mirovinu te umro na jugu Hrvatske. Prisjetili su se kako postoji i četvrti, najmlađi brat Nikola, ali nam o njemu nisu mogli reći ništa detaljnije. Prisjetili su se kako su tih ratnih dana jedni pričali da se Petar iskrcao kako ne bi išao u rat, drugi su pričali da je htio biti izvan dosega kamatara, dok su neki čak uz njega spominjali i crni scenarij.

image

Selo Čepikuće

Dubrovački vjesnik

Naime, ti rijetki su tvrdili kako je, iz javnosti nepoznatih razloga, Petar čak digao ruku na sebe, odnosno da je počinio samoubojstvo. Stanovnici visoravni Lisačke rudine, na sjevernom obodu koje se nalaze i Čepikuće, za Dubrovački vjesnik su ispričali kako je kratko nakon rata Petrova majka pričala da joj je srednji sin poslao novac da lakše preživi poratnu neimaštinu, ali joj nisu vjerovali, misleći da je "nesretna žena skrenula glavom od brige za sinovima".

Posredno smo pokušali kontaktirati udovicu najstarijeg od braće Marčinko, ali smo doznali da "neće nikome ništa govoriti" i da joj je "dosta novinara i da o svemu detalje ima policija".

image

Selo Čepikuće

Dubrovački vjesnik

Inače, iz PU dubrovačko- neretvanske su nam potvrdili kako su za područje Dubrovačko- neretvanske županije, odnosno na području operativnog djelovanja istoimene Policijske uprave, do danas zabilježene 454 prijave nestalih hrvatskih i stranih državljana. Među njima je 17 osoba nestalih tijekom Domovinskog rata, ali još uvijek nije pronađeno 57 osoba, za kojima se još traga. Merđu njima se tada nalazilo i ime Petra Marčinka, a zamjenik načelnika dubrovačke PU Mato Bajo tom prilikom nam je rekao i to da je izazov u svim potragama što prije prikupiti relevantne informacije kako bi se s traganjem započelo što prije i kako bi se aktivnosti usmjerile u određenom pravcu, a sve s ciljem da se nestala osoba pronađe živa i neozlijeđena:

- Nestalom osobom smatra se ona čiji se nestanak prijavi policiji. Prijavu može bilo tko podnijeti ako postoji opravdana opasnost da se toj osobi nešto dogodilo ili zabrinutost za njezin život i zdravlje. Na području naše PU godišnje se prosječno prijavi oko 15 nestalih osoba. Katkad treba razjasniti je li nestanak povezan s kaznenim djelom i moguće razloge nestanka. Najzahtjevnije su potrage koje iziskuju djelovanje na kopnu i moru, kad se maksimalno koriste ljudski, tehnički i informacijski resursi policije, Gorske službe, Lučke kapetanije, vatrogasaca i lovačkih udruga a unatoč tome ne rezultiraju pronalascima. Imali smo više složenih potraga na području Dubrovnika, Korčule i Konavala- rekao je Bajo, naglasivši kako je respektabilan podatak o dosad pronađene 382 u odnosu na 452 prijavljene nestale osobe, što je zavidna učinkovitost potraga od 85 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:39