STEVEN SPURRIER

Osnivač Decantera volio je svraćati u Hrvatsku, a svojim natjecanjem promijenio je vinski biznis

Steven Spurrier
 Goran Sebelic/Cropix
U poodmakloj dobi i sam se posvetio proizvodnji vina, nakon što je desetljeća proveo kao jedan je od najcjenjeniji vinski kritičar

Svjetski mediji u prenijeli su danas nesretnu vijest - u svojoj osamdesetoj godini preminuo je Steven Spurrier, urednik poznatog Decantera, vinski kritičar i legenda vinskog svijeta, čiju se mjesečnu kolumnu u Decanteru i komentare o vinima čekalo sa zanimanjem.

Spurrier je, neupitno, mnogo značio na svjetskoj vinskoj sceni. Bio je osnivač najutjecajnijeg vinskog natjecanja na svijetu, naime, Decanter World Wine Awardsa, kao i urednik i počasni urednik glasovitog magazina Decanter. Osim toga, Spurrier je organizirao poznatu degustaciju vina Judgement of Paris, koja je promijenila odnose snaga na vinskoj sceni 70-ih godina prošlog stoljeća i o kojoj se kasnije mnogo pisalo.

image
Slavno natjecanje, Judgement of Paris
Bella Spurrier

U poodmakloj dobi Spurrier se i sam posvetio proizvodnji vina, nakon što je desetljeća proveo kao jedan je od najcjenjenijih i najvažnijih svjetskih vinskih kritičara i publicista. Interesantno, u vinski je biznis ušao kao vlasnik malog pariškog dućana, i to prije skoro pedeset godina, nakon čega je postao planetarno popularan organiziravši sada već legendarno slijepo kušanje najboljih francuskih i kalifornijskih vina u Parizu. Na tom natjecanju Amerikanci su uvjerljivo pobijedili Francuze, i bio je to odlučujući događaj u razvoju američke vinske industrije.

image
Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia

- Bio je to šok za sve, jer se nisu nadali takvom rezultatu. Bio je to i svojevrsni skandal, međutim, mislim da je to bilo dobro za francusku vinsku industriju. Dotad je spavala na lovorikama, a nakon toga se trgnula. Od tog trenutka počeo je procvat vinske industrije u Americi, a kalifornijska vina odjednom su se našla u restoranima diljem Zapadne obale, ali i drugdje. Međutim, nije taj trenutak bio važan samo za američka vina. Time su se otvorila vrata i svim ostalim regijama koje proizvode kvalitetna vina. To je značilo - ako proizvodiš kvalitetno, možeš biti u svjetskom vrhu, bez obzira na to otkud dolaziš - izjavio je Spurrier svojedobno za Jutarnji list, tijekom svog posjeta Hrvatskoj, u koju je volio redovno svraćati..

Spurrieru je mali pariški biznis propao, i on se vraća u London 1988. godine, gdje započinje raditi za Decanter. Časopis kroz godine postaje sve utjecaniji, a upravo kroz rad u tom časopisu Spurrier postaje autoritet za vino na svjetskoj razini, a pokreće i Decanterove Svjetske vinske nagrade, koje uskoro postaju najveće svjetsko vinsko natjecanje.

Nakon trideset godina pisanja, Spurrier je otišao iz Decantera u svibnju 2020. godine, a dvije godine prije toga objavio je memoare pod naslovom "Wine: A Way Of Life".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:19