NOVI PROJEKT

Osnivač Daddyhood Europe: Želim omogućiti svim očevima da budu uz svoju djecu dok rastu

 F. Karabaić/F Media
Organizacija Daddyhood Europe želi promijeniti čestu praksu da su očevi zapostavljeni u čitavoj priči oko roditeljstva

Marino Manzoni (34) ostavio je uspješnu pomorsku karijeru da bi bio s kćeri na porodiljnim, a to ga je toliko motiviralo da je osnovao neprofitnu organizaciju Daddyhood Europe, koja se zalaže za ravnopravno roditeljstvo. Pokrenuo je projekt Dadathlon, virtualno sportsko natjecanje za tate i djecu, koji očevima omogućava da se još više povežu sa svojim mališanima.

U Marinovom poslovnom okruženju propustiti porod bilo je nešto oko čega nitko nije radio dramu.

"Potpuno je normalno za većinu muškaraca koji rade u mojoj struci da propuste porođaj djeteta i to se čini da je u opisu posla. Morao sam se boriti rukama i nogama da se iskrcam s broda na vrijeme, a kada mi je to pošlo za rukom, odlučio sam iznenaditi suprugu i pojaviti se dva tjedna prije termina na našoj adresi", priča nam Marino.

Razdvojen život

Supruga Nadia (32) je većinu trudnoće provela sama u Bruxellesu, gdje žive posljednjih sedam godina, i hvatala ju je panika da će porod morati prolaziti sama nakon što su se zajednički pripremali za sve. Inače je par navikao biti razdvojen, ali rođenje djeteta im je potpuno promijenilo perspektivu.

Naime, skupa su još od tinejdžerskih dana i godinama su bili u vezi na daljinu jer je ona dobila stipendiju za studij u Engleskoj, a on je započeo karijeru na brodovima uz to što je paralelno studirao u Rijeci gdje je 2016. magistrirao brodostrojarstvo i tehnologiju pomorskog prometa.

Marino je bio uz suprugu od prvog truda do izlaska iz rodilišta. Zajednički boravak u bolnici bio im je neprocjenjivo i predivno iskustvo, iako shvaća da to nije svim tatama omogućeno.

Po rođenju kćeri uzeo je četiri mjeseca neplaćenog dopusta i potom odradio još jedan 10-tjedni ugovor te odlučio napustiti svoju karijeru kako bih ostao kod kuće sa svojom djevojčicom. Odluka nije bila laka jer je šesta generacija pomoraca u obitelji, ali mu se činila jedina prava.

image
Privatna Arhiva

Uloga Skype-roditelja

"Tijekom tih 10 tjedana sam se teško snalazio u ulozi Skype-roditelja i propuštao svakodnevni razvitak kćeri koja se mijenja iz dana u dan", kaže. Shvatio je da mu to nije dovoljno i da njegova karijera nije kompatibilna s obiteljskim životom.

Kada im je kći bila stara 11 mjeseci, supruga se vratila na posao te su se oboje kćeri posvetili skoro cijelu njenu prvu godinu života.

"Iako supruga radi u odvojenoj sobi itekako čuje ako se kćerka rasplače ili viče pa se i njoj teže koncentrirati u takvim uvjetima - a meni osobno to stvara veći pritisak i izazov. Morao sam naučiti istovremeno kuhati, pospremati, čistiti i zabavljati kćerku pa imam puno poštovanja prema svima koji odgajaju djecu kod kuće te uspijevaju sve stići", priča Marino.

Iskustvo novopečenog oca Marinu je pokazalo koliko su očevi zapostavljeni u čitavoj priči oko trudnoće, poroda, odgoja i roditeljstva, te kako društvo gleda s čuđenjem na one koji žele biti potpuno angažirani u brizi o svojim bebama i djeci. Osim toga shvatio je kako njemu osobno nedostaje potpora kao mladom neiskusnom ocu (literatura, tečajevi, aktivne zajednice), a pogotovo ga je pogodilo kada je na vlastitoj koži iskusio nedostatnost prava očeva na dulji plaćeni roditeljski dopust.

Aktivno očinstvo

Njegov prijatelj i kolega Thomas iz Švedske, kojeg je upoznao na tečaju za bebe, već je imao i ideju o organizaciji te su zajedno osnovali Daddyhood Europe, koja ima za cilj promoviranje aktivnog očinstva te se zalaže za ravnopravno roditeljstvo.

Dadathlon je virtualno natjecanje namijenjeno tatama i njihovoj djeci. Odvija se kroz cijelu godinu te se sastoji od tri discipline, trčanje u travnju, bicikliranje u lipnju te pješačenje u rujnu. Sudionici se mogu prijaviti na cijeli Dadathlon (sve tri discipline) ili na pojedine discipline koje im se sviđaju.

Natjecanje je besplatno, nema dobne granice kao ni određene lokacije. Pošto je cilj ovih utrka povezivanje tata s djecom, a ne najbolje vrijeme, nagrade će se dijeliti za najbolje i najmaštovitije slike.

Pomisli li ponekad Marino dok je umoran na kraju dana provedenog s kćeri, što mu je sve to trebalo?

"Općenito je roditeljstvo vrlo zahtjevno i sigurno da ima teških trenutaka no to se sve brzo zaboravi kada me kći spontano zagrli ili mi se umiljato nasmije", kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:30