NOVA ERA IZBORA

Okrunjena je prva transrodna misica u povijesti: ‘To mi je bio san, a sada ću rušiti barijere‘

Kataluna Enriquez
 Instagram
Miss Nevade Enriquez je pobjedu odnijela u haljini duginih boja, koju je osobno kreirala

Prvi puta u povijesti transrodna je žena ponijela titulu misice.

Točnije, radi se o Miss Nevade. To je još jedan veliki korak za transrodnu zajednicu, koji se nastavlja na prošlotjednu vijest da će dizačica utega Laurel Hubbard postati prva transrodna žena koja će se natjecati na Olimpijskim igrama.

Posljednji veliki korak za LGBTQ zajednicu napravila je 27-godišnja Kataluna Enriquez, koja je proglašena najljepšom među 21 natjecateljicom na eventu koji se održao u Las Vegasu. Osim što je prva transrodna osoba koja je pobijedila na nekom natjecanju za Miss, Enriquez je ujedno i prva transrodna žena koja se uopće natjecala za takvu titulu.

„Povijest je ispisana”, napisali su na Twitter profilu Miss Nevada USA, koji je službeni profil tog natjecanja.

Miss Nevade Enriquez je pobjedu odnijela u haljini duginih boja, koju je osobno kreirala. Bavi se modom i vlasnica je brenda KatalunaKouture.

„U čast mjeseca ponosa i svih onih koji ne dobivaju priliku širiti svoje boje”, poručila je ova ljepotica.

Kako je napisala u svojoj biografiji na Instagram profilu Miss Silver State USA, Kataluna se „u životu borila s višestrukim izazovima” te da sada „koristi steknuta iskustva” na svojoj platformi #BEVISIBLE, kojoj je cilj suzbiti mržnju, potaknuti senzibilizaciju s ranjivim skupinama te raditi na mentalnome zdravlju takvih grupa i pojedinaca.

Enriquez je u istoj biografiji otvoreno dala do znanja da je bila žrtva fizičkog i seksualnog nasilja i rekla je da je ponosna transrodna crna žena. „Žena koja cilja slomiti barijere i predstaviti one čiji se glas često ne čuje”, napisala je, dodajući da podržava brojne neprofitne organizacije.

Inače, osim što se bavi modom, radila je i u zdravstvenoj administraciji. Sada će biti jedna od natjecateljica koje će se boriti za titulu Miss Amerike.

„Veliko hvala onima koji su me podržavali od prvoga dana. Moja je zajednica uvijek u mojem srcu. Moja je pobjeda naša pobjeda. Upravo smo napisali povijest. Sretan vam Mjesec ponosa”, napisala je na svojem Instagramu.

Kako prenosi ABC News, od malena je sanjala da će doživjeti da će vidjeti transrodnu ženu na natjecanju za Miss.

„Kada sam bila mlada, rekla sam da se nadam da ću jednom na tome natjecanju vidjeti nekoga tko je meni sličan. Na kraju je ispalo da sam ja postala ta osoba”, rekla je Enriquez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:08