‘PODIŽEMO SVIJEST!‘

Odjenite i vi crveno jer ovog je petka Dan crvenih haljina: ‘Veliku snagu daju nam naše heroine‘

Obilježavanje akcije Dan crvenih haljina 2020.
 Ranko Suvar/Cropix
Od moždanog udara samo u 2019. godini u Hrvatskoj je umrlo 2.989 žena, ovom akcijom želi se podići svijest javnosti

Ovog petka odjenite nešto crveno i podržite akciju Dan crvenih haljina kojom se želi podići svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena. Svečano obilježavanje u Hrvatskom glazbenom zavodu u 18.30 sati moći ćete pratiti uživo na Facebooku.

Dvije Ivane, Aleksandra, Maja, Snježana i Marcela preživjele su moždani udar i hrabro odlučile svojim istupima u javnosti skrenuti pažnju na ovu tešku bolest od koje je samo u 2019. godini u Hrvatskoj umrlo 2.989 žena.

image
Ranko Suvar/Cropix

One će u petak pozornicom Hrvatskog glazbenog zavoda prošetati u haljinama domaćih dizajnera Andrijane Subotić Pjajčik, Đurđice Vorkapić, Ivice Skoke, Lane Puljić, Martine Herak i Zorana Aragovića.

image
Ranko Suvar/Cropix

Program svečanog obilježavanja vodit će Tarik Filipović, a svojim nastupima večer će oplemeniti skladatelj i pijanist Matej Meštrović, violončelistica Ana Rucner te glumac Vedran Mlikota.

image
Ranko Suvar/Cropix

Dan crvenih haljina održava se treću godinu zaredom u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora- Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz suorganizaciju Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

image
Ranko Suvar/Cropix

U sklopu akcije održan je niz javnih nastupa liječnika te stručni skupovi, a članice Organizacijskog odbora akcije 1. veljače su posjetile Dom zdravlja u Petrinji i uz podršku pomoćnice ravnatelja dr. Sande Žižak Galijan obavile preventivne neurološke preglede na koje se odazvao veliki broj žena.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Broj osoba koje na vrijeme dođu u bolnicu te im se suvremenim metodama liječenja može pomoći, danas je na razini cijele Hrvatske oko 15 posto. Možda će vam se to učiniti malom brojkom, ali kada je usporedimo s postotkom od prije pet godina, onda je to čak tri puta više! To pokazuje da naš trud nije uzaludan, ali svjesni smo da je još mnogo posla pred nama. Veliku snagu daju nam naše heroine, hrabre žene koje su preživjele moždani udar i koje uvelike doprinose svojim sudjelovanjem u akciji, ponajviše pričajući o tome kako su se nosile s bolešću – rekla je predsjednica Hrvatskog neurološkog društva prof. dr. sc. Zdravka Poljaković.

image
Ranko Suvar/Cropix

Akcija Dan crvenih haljina održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH i Gradonačelnika grada Zagreba te uz potporu Ureda Predsjednika RH, a važan doprinos dali su sponzori i donatori Berlin Chemie Menarini, Boehringer, Bina Istra, Eli-Lilly, Endress+Hauser, Fresenius, Ghetaldus, Makpharm, Matkon, Nicro, Novartis, Pliva, Podzemno skladište plina, Sandoz i Zubak grupa.

image
Dan crvenih haljina 2021.
Dan Crvenih Haljina

Na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 5. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku. Detalji o „Danu crvenih haljina“ mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva i na Facebook stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 19:41