PAULINA PORIZKOVA

Novi život supermodela iz 1980-ih: Proteklu godinu na društvenim mrežama proživljavala je pravi emocionalni slom

Paulina Porizkova
 Gwuzd Pavel/Night Star/Profi
Njezino javno tugovanje i emocionalni slom na društvenim mrežama učinili su je ponovno zvijezdom

Paulinu Porizkovu, slavnu 56-godišnju češku manekenku, vidjeli smo na ovogodišnjoj dodjeli Oscara kao pratnju scenaristi Aaronu Sorkinu, koji je bio nominiran za scenarij “Čikaške sedmorke”, filma koji je i režirao. Bio je to tek drugi njihov izlazak i rijetka prilika da Porizkovu, koja je proteklih godinu i pol dana na društvenim mrežama proživljavala pravi emocionalni slom, vidimo u glamuroznom izdanju. Odjenula je svoju 15 godinu staru zlatnu haljinu s potpisom Dolce&Gabbane, jedinu svečanu haljinu koju još ima u svom ormaru.

Porizkova je 1980-ih i 1990-ih bila velika manekenska zvijezda, s uspješnim izletima u glumu, jedna od prvih ljepotica iz Istočne Europe koja je izgradila respektabilnu karijeru u modnom svijetu ali i u Hollywoodu. No, s vremenom smo ipak zaboravili na nju da bi na površinu globalne javnosti ponovno isplivala krajem 2019. godine u posve neočekivanom izdanju. U rujnu te godine iznenada je, u 75. godini, umro njezin muž, glazbenik Ric Ocasek, frontman grupe Cars, s kojim je bila u braku trideset godina. Nekoliko tjedana prije svoje smrti Ocasek je Porizkovu izbacio iz svoje oporuke pa tako nije naslijedila ništa, pa ni najmanji dio njegovih autorskih prava iz doista velikog kataloga pjesama. U trenutku Ocasekove smrti par je živio zajedno, no bili su u procesu razvoda.

image
Na početku karijere
Tbm/United Archives/Profimed

Težak proces tugovanja, razočaranje, selidba iz dugogodišnjeg doma - sve smo to mogli pratiti na Instagram profilu Porizkove, koja se nije sramila svojih suza. Ili bi bolje bilo rečeno - nije ih mogla suzdržati. Osim tuge i obuzdavanja burnih emocija, glavna tema Porizkove je i nošenje sa starenjem. Iako, kada pogledate ovu 56-godišnjakinju, pogotovo njezin fenomenalni nedavni cover za češki Vogue, za koji je pozirala u potpuno prozirnom crnom bodyju, vidite samo isklesanu drevnu božicu. S prekrasnih 56 godina.

Paulina Porizkova rođena je 1965. godine u gradiću Prostejovu u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Njezini roditelji - Anna Pořízková i Jiří Pořízka bili su protusovjetskih uvjerenja i pobjegli su iz zemlje kada su Paulini bile samo tri godine, ostavivši djevojčicu na brigu baki. Par se smjestio u Švedskoj i tamo su krenuli u štrajk glađu pred čehoslovačkom ambasadom, zahtijevajući da im se omogući život s kćeri. Što nije bilo baš jednostavno. Nastojanje mladog bračnog para da im se dozvoli da se vrate po kćer postala je svjetska priča, ilustracija za sivi život iza čelične zavjese. Kada je Paulini bilo sedam godina, njezina majka se upustila u pustolovinu njezina spašavanja, posve u stilu nekog Le Carréova romana. Štoviše, u tom trenutku je bila i trudna. Njezin je plan bio da kćer pokuša prošvercati u avionski čarter. To joj, naravno, nije uspjelo te se Anna Porizkova našla u kućnom pritvoru sa svojom majkom i kćeri, a uskoro i sinom kojeg je rodila. Iz Čehoslovačke su uspjeli izaći godinu kasnije, 1973. godine. No, za to vrijeme se Jiří u Švedskoj spetljao s drugom ženom.

image
S Rickom Ocasekom i njihovim sinovima
Cj Contino Collection/Everett

Paulini nije bila jednostavna prilagodba na novi život u Švedskoj. Bila je odvojena od svoje voljene bake, nije govorila švedski, djeca u školi su se prema njoj odnosila neprijateljski. Mama je danju radila kao spremačica, a navečer išla u školu za medicinske sestre. Paulina se često morala brinuti za svog malog brata.
Godine je provela na psihoterapiji pokušavajući se riješiti tog osjećaja odbačenosti. “Kada sam dobila svoju djecu, još sam manje razumjela kako su me mogli ostaviti”, kaže u jednom od intervjua.

image
S Tomom Selleckom snimila je svoj najpoznatiji film, “Alibi za ubojstvo”
Atlantic Cine/Entertainment Pictures/Profimedia

Kako to već biva, u svijetu manekenstva našla se slučajno. Bila je model prijateljici koja se bavila fotografijom. Snimke mlade Pauline poslala je u agenciju za modele nadajući se da će je angažirati kao fotografkinju. Umjesto toga, za oko im je zapeo model na fotografijama. Paulini je bilo tek 15 godina i već je sljedeće ljeto provela s agentovom obitelji u Parizu snimajući reklame za vjenčanice i pozirajući za kataloge. Potpisala je ugovor s agencijom Elite Johna Casablancasa. Nikada se nije vratila u školu.

Kao 18-godišnjakinju, davne 1983. godine, za posao ju je angažirao sportski časopis za koji dotad nije čula. Snimanje se odvijalo na Jamajci, a mlada manekenka pozirala je u zelenom i žutom donjem dijelu bikinija, grudi prekrivajući rukama. To je bio njezin debut u glasovitom godišnjem izdanju Sports Illustrateda posvećenom kupaćim kostimima. Iako nije bila na naslovnici, djevojka iz Istočne Europe izdvojila se od američkih ljepotica, poput tada megapopularne Christie Brinkley. Sljedeće godine završila je na naslovnici. Preselila se u New York, dobro naučila engleski jezik (govorila je već švedski i francuski). Jedna naslovnica slijedila je za drugom; Vogue, Harper’s Bazzar, Cosmopolitan... Već 1989. godine bila je jedna od najplaćenijih manekenki na svijetu, s godišnjim ugovorom s kozmetičkom kućom Estée Lauder teškim šest milijuna dolara.

image
S Estee Lauder 1989. sklopila je godišnji ugovor težak 6 milijuna dolara
-/Everett/Profimedia

No, njezin najvažniji angažman dogodio se nekoliko godina ranije. Godine 1984. angažirali su je da se pojavi u spotu za hit-pjesmu grupe Cars “Drive” koji je režirao glumac Timothy Hutton. Večer prije snimanja mlada je manekenka otišla na večeru s režiserom i članovima grupe. Cijelu je večer provela u razgovoru s pjevačem grupe Rickom Ocasekom. Njoj je bilo 19 godina i bila je u vezi. Njemu je bilo 40 i bio je u braku, što tada Porizkova nije znala. “Bila je to ljubav na prvi pogled”, često je poslije ponavljala slavna manekenka. U videu vidim njih dvoje kako se svađaju i plaču. “Sjećam se da sam vikala na njega kako me povrijedio, no zapravo se događalo upravo suprotno. Zaljubljivali smo se. Kad danas razmišljam o tome, slama mi se srce”, prisjetila se Paulina Porizkova u nedavnom intervjuu za New York Times.

Vjenčali su se pet godina kasnije, 1989. godine, i u braku dobili dvojicu sinova Jonathana i Olivera. Rock Ocasek je iz prijašnjih brakova - prije češkog supermodela ženio se već dva puta - ima još četvoricu sinova. Porizkova je ubrzo krenula u glumačku karijeru te snimila šesnaest filmova, a najpoznatiji je vjerojatno “Alibi za ubojstvo” iz 1989. s Tomom Selleckom. U manjoj ulozi se pojavljuje i u Kusturičinu filmu “Arizona Dream”.

image
Fotografija s Instargama
Planet Photos/Planet/Profime

S vremenom se okušala i u pisanju, a nakon završenog tečaja kreativnog pisanja 2007. godine objavila je roman “A Model Summer” o odrastanju u modnome svijetu. Danas povremeno piše za razne publikacije, a radi i na svojim memoarima.
S vremenom se počela osjećati zarobljena u braku. Dok je Ocasek konstantno žudio za njezinim društvom, Porizkova se u braku osjećala sve usamljenija. Odlučili su se razvesti, no ostali su skupa živjeti u njihovoj kući u New Yorku, prolazeći tako razdoblje medijacije. Ona se nadala da će kupiti stanove u susjedstvu tako da razvod bude jednostavniji za njihove sinove. Kada je grupa Cars bila primljena u Rock’n’roll kuću slavnih u Clevelandu, Porizkova je bila u pratnji Ricka Ocaseka. Tog proljeća doznala je da je njezin suprug u brakorazvodnoj parnici angažirao odvjetnika poznatog po agresivnoj taktici. No, on ju je uvjeravao da nema razloga za brigu. U ljeto 2019. godine pjevaču je dijagnosticiran rani stadij karcinoma pluća i podvrgnut je operaciji. Te jeseni oporavljao se u svome domu kad mu je bivša supruga donijela šalicu kave i - našla ga mrtvog.

Dan poslije ucviljena je udovica doznala od glazbenikova poslovnog menadžera da je izbačena iz Ocasekove oporuke, baš kao i dvojica sinova iz njegova prvog braka. Nasljednici njegove imovine i autorskih prava ostala su četvorica sinova. U oporuci je napisao kako ona ne može dobiti svoj dio bračne stečevine zbog toga što ga je napustila.

image
Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara s Aaronom Sorkinom koji je bio nominiran za scenarij “Čikaške sedmorke” Porizkova nosi 15 godina staru haljinu Dolce&Gabanne
Matt Petit/Capital Pictures/

Za Paulinu Porizkovu, koja se cijelo vrijeme braka s glazbenikom trudila držati na okupu svu djecu, to je bilo posebno okrutno. “Tako nešto napraviti svojoj obitelji bilo je doista zločesto jer svi smo bliski i nitko nije zadovoljan njegovom oporukom. Ni oni koji su ostali bez ičega ni ovi drugi koji su kao osvojili lutriju. Svi smo se našli u neobičnoj situaciji iz koje se sada pokušavamo izvući”, rekla je 56-godišnja manekenska zvijezda koja je trenutno u sudskom sporu oko nasljedstva.

Prošle jeseni morala je prodati njihovu kuću u gradu. Dobila je 9 milijuna dolara, otplatila kredit i ostao joj je manji dio novca. Selidba iz doma u kojem je živjela 30 godina bila je posebno mučna, a cijeli je proces dokumentirala na Instagramu. Preselila se u Chelsea, gdje je unajmila trosobni stan s vrtom, nedaleko od mjesta gdje je živjela kad je tek stigla u New York.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:54