BITNO LJEPŠI BOŽIĆ

Nepokretnom Mariju Rotary Club Bjelovar i Vacom darovali računalo: ‘Čim se probudi, on se smije!‘

Mario Ferenčić

 MojPortal.hr
Humanitarna akcija bila je čudesna: 33-godišnjak još je dobio i centralno grijanje, drva za ogrjev, prijeko potrebnu gotovinu...

Teško je opisati taj iskreni smiješak na licu Marija Ferenčića kad je na Badnji dan prvi put uključio svoje novo računalo. Kako se nasmijao gledajući u novi ekran, tako se i svima oko njega razvukao smiješak na licu. I njegovoj majci Veri i tati Darku, ali i novinaru Mariju Baraću koji mu je pomogao spojiti sve komponente i kablove, piše Mojportal.hr.

"I... Što kažeš?", pitali su ga. Mario je nekoliko trenutaka gledao u ekran i onda, ne skidajući smiješak s lica, rekao: "Super je...".

"Je li brži od starog?".

"Uf, da brži... Neusporedivo", odgovorio je ne skidajući pogled s ekrana. Dvanaest godina staro računalo koje je dosad koristio, zahvaljujući Vacomu i Rotary Clubu Bjelovar, odlazi u povijest.

Nenadoknadiv gubitak

Obitelj Marija Ferenčića (33) živjela je normalnim i mirnim životom u žumberačkom naselju Kostanjevac nedaleko Jastrebarskog. A onda su stvari krenule po zlu. Sve je počelo kad je, prije 12 godina, Marijev stariji brat Dario poginuo u prometnoj nesreći. Obitelj se teško nosila s nenadoknadivim gubitkom, a tata Darko se zbog te tragedije morao i psihički liječiti.

image

Mario Ferenčić

MojPortal.hr

Nekoliko godina kasnije, 2013., Mario je, također u prometnoj nesreći, teško stradao kad je tog svibanjskog jutra putovao na posao. Liječnici su mu uspjeli spasiti život, ali je pretrpio teške tjelesne ozljede i ostao nepokretan. S obzirom na to da su liječničke prognoze ipak bile optimistične i dale naslutiti da bi Mario, uz kvalitetne terapije i liječničku skrb, možda mogao ponovno prohodati, Vera i Darko život su posvetili tom cilju i preselili se u Krapinske Toplice. Mario je u tamošnjoj bolnici za rehabilitaciju svaki dan išao na fizikalne terapije sve dok mu država 2017. godine novim zakonom to nije onemogućila.

U međuvremenu je ponovno ostvario pravo na redovnu fizikalnu terapiju, ali su im životni troškovi bili preskupi te su odlučili svoju životnu borbu nastaviti u Lipiku, primarno zbog Lipičkih toplica.

Mario nema nikakvih mentalnih poteškoća, normalno priča i komunicira. Jako voli kompjutor i internet, ali je ograničen jer mu je pokretna samo šaka desne ruke. Dosjetljivom i upornom kakav je, i to je bilo dovoljno da se snađe pa iskoristi dugački križni odvijač i pomoću njega tipka slova na tipkovnici.

Čuda su se zaredala

Mojportal.hr pokrenuo je tad humanitarnu akciju, koju je prenošenjem njihove priče o Mariju pomogao i Jutarnji list. Mario je, naime, za Božić imao samo jednu želju - nova neurološka kolica jer su mu se njegova nakon tri godine korištenja gotovo pa raspala, a pravo na druga stječe tek za dvije godine.

I ne da se sad dogodilo čudo, nego su se čuda zaredala!

Akcija je, zahvaljujući dobrim ljudima u Hrvatskoj, ali i Hrvatima u dijaspori, više nego uspjela. Ne samo da su čitatelji u svega nekoliko dana uspjeli prikupiti dovoljno novca za nova neurološka kolica koja koštaju oko 10.000 kuna, nego se skupilo i za drva za ogrjev i još neke prijeko potrebne životne potrepštine. U akciju se uključila i Zagrebačka županija, koja je već godinama uz obitelj Ferenčić (i svaka im čast na tome) koja im je nešto ranije pomogla adaptirati kupaonicu, a sad su im u Lipiku, u sasvim drugoj županiji, ugradili centralno grijanje tako da Mariju više nije hladno u sobi.

image

Mario Ferenčić s ocem Darkom

MojPortal.hr

Zatim se javio i gospodin Josip Škrtić koji u Kanadi vodi radijsku emisiju na hrvatskom jeziku. Pročitao je priču objavljenu na Mojportal.hr, prepričao je u eteru i pozvao slušatelje da pomognu Mariju. Kanadski Hrvati su mu uplatili 9800 kuna. I njima hvala na tome.

Također se javio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je rekao kako će mu grad urediti pristup kući koji sad nikako nije adekvatan za osobu koja se kreće uz pomoć neuroloških kolica.

I baš kad se mislilo da se akcija približila svome kraju, javili su se Igor Valentić, vlasnik lanca trgovina informatičkom opremom Vacom i Boris Budinjaš iz daruvarske tvrtke SAB koja proizvodi držače za alatne strojeve i zastupnik je japanskog proizvođača Kubota te njemačkog proizvođača građevinskih strojeva Kramer Werke. Obojica su, inače, članovi Rotary Cluba Bjelovar, koji okuplja uspješne poduzetnike koji su posvećeni i humanitarnom radu u svakodnevnom životu.

image

Članovi Rotary Cluba Bjelovar Igor Valentić, vlasnik tvrtke Vacom i Boris Budinjaš iz daruvarske tvrtke SAB sa zapakiranim računalnim komponentama za Marija Ferenčića

Foto: Mojportal.hr

Donacija Rotarijanaca i Vacoma

Pročitali su da Mario koristi 12 godina staro računalo pa su mu odlučili donirati novo; u paketu je dobio računalo s i3 procesorom i SSD diskom, bitno veći monitor dijagonale 24 inča, zvučnike...

- Drago mi je da je Rotary Klub Bjelovar i tvrtka Vacom ovom akcijom pomogla našem Mariju Ferenčiću kako bi dobio računalo za pristup internetu i novim tehnologijama. Rotary Club Bjelovar i tvrtka Vacom nastoje promicati načela uključivosti ranjivih skupina, a ovom akcijom pomažemo Informacijsko-komunikacijsku pristupačnost osoba s invaliditetom - rekao je vlasnik tvrtke Vacom Igor Valentić.

Marijevoj majci Veri oči su se neprestano punile suzama.

image

Mario Ferenčić

MojPortal.hr

- Dragi ljudi, ne poznajem vas, a toliko ste nam pomogli. Ne znam uopće kako bih se zahvalila. Mariju sve ovo puno znači, sretan je, a sad je dobio i novo računalo. Mi smo zbog njega i uveli internet, nama internet ne treba. Ali njemu puno znači. Ne mogu vam opisati koliko mu puno znači - govorila je brišući suze dok je Mario i dalje zaljubljeno gledao u ekran.

- Evo, pogledajte ga! On je takav od jutra! Čim se probudi, on se smije. Stalno je dobre volje iako je nepokretan. Nevjerojatna je njegova snaga - govori ponosno otac Darko.

A Mario i dalje gleda u novi ekran. Križnim odvijačem ukucava adresu i zatim otvara članak.

"Joooj, mama, tata, vidite, ovaj je vozio auto s više od dva promila u krvi! Taj se baš dobro napio!", rekao je Mario sjedeći u svojim raspadnutim neurološkim invalidskim kolicima držeći u jedinoj pokretnoj desnoj ruci križni odvijač s kojim pritišće tipke i surfa.

Tako, kad drugi put popijete i odlučite sjesti u auto ili jednostavno divljate na cesti, sjetite se dobrog Marija. Vaša trenutna glupost nekome može potpuno promijeniti život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:36