VANESA TOT

NAŠA TALENTIRANA SPORTAŠICA IMA PREKO 200 MEDALJA, A JEDVA KRPA KRAJ S KRAJEM Državna prvakinja otvoreno o teškoj životnoj situaciji

Vanesa Tot u emisiji Život priča priče
 Screenshot / Nova TV
 

O mladoj i talentiranoj kanuistici Vanesi Tot mediji su pisali u lipnju ove godine kad je za Hrvatsku osvojila još jednu u nizu medalja, ovom prilikom broncu na Europskom prvenstvu u Beogradu. Ona u svojoj kolekciji ima preko 200 medalja, no ipak živi toliko skromno da ponekad jedva krpaju kraj s krajem.

Svoju životnu priču Vanesa je ispričala u emisiji Život priča priče na Novoj TV. Ova 17-godišnja sedmerostruka državna prvakinja ujedno je i prva žena koja je u kanuu nastupala na svjetskom prvenstvu za Hrvatsku. Živi s majkom i bratom u iznajmljenoj kući, a kako je majka nezaposlena, često jedva krpaju kraj s krajem. Vanesina oprema je skupa (novi čamac košta oko 3000 eura, a veslo oko 300 eura), a ako savez ne plaća neko putovanje, Vanesa se sama mora pobrinuti za troškove.

Mama Ivana kaže da je njezinoj kćeri svaka prepreka poticaj koji joj daje snagu da gura naprijed, a na veslanje se prijavila sama, bez ičijeg znanja: ‘Pustili smo je, mislili da će odustati. Ali i dan, danas vesla.’

Vanesa kaže da uz obitelj prebrodi sve probleme iako im je ponekad teško. Priznaje da ima trenutaka u kojima poželi zaplakati, ali onda sebi kaže da to neće ništa promijeniti i nastavi se boriti. Kao najljepši osjećaj navodi onaj kad joj medalja visi oko vrata, piše Dnevnik.hr.

Njezin sadašnji trener Igor Krajina kaže da se Vanesa odmah počela isticati zbog upornog rada i posvećenosti. Trenira 3 do 4 sata dnevno, a njezin trening uključuje veslanje, trčanje, teretanu...

Slavonski Brod, 280617.
Kanuistica Vanesa Tot osvojila je broncu na europskom  juniorskom prvenstvu.
Na fotografiji Vanesa Tot.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Vanesa Tot

S druge strane, njezina obitelj živi toliko skromno da u kući nemaju ni računalo. Kako imaju internet, prošle su godine Vanesa i mama skupile novac za malo bolji mobitel koji joj djelomično pomaže. Međutim kada treba napraviti nekakvu prezetanciju za školu javlja se problem, pa moli pomoć od susjeda ili prijatelja. Jednako tako i njen brat.

Zato su u studiju emisije Život priča priče na poklon dobili laptop. Vanesa je dobila i novo veslo, izrađeno po njenim dimenzijama koje je stiglo iz Poljske samo za nju, obzirom da je do sad trenirala s polovnim.

Video prilog pogledajte na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:53