KRAJ ŠKOLSKE GODINE

Najbolji profesor na svijetu: ‘Učenici su se povukli u sebe, više me ni ne gledaju u oči‘

Dejan Nemčić
 Damir Krajac/Cropix
Dejan Nemčić iz Osnovne škole “Ivo Andrić” u zagrebačkom Sopotu, kaže da je ova školska godina bila jedna od izazovnijih za učitelje

Dejan Nemčić (34) iz Osnovne škole “Ivo Andrić” u zagrebačkom Sopotu, prošlogodišnji najbolji profesor geografije na svijetu, a ove godine dobitnik Medalje grada Zagreba, potvrđuje da je ova školska godina bila jedna od izazovnijih za učitelje.

"Ova godina natjerala nas je na učenje novih načina podučavanja i pokazala je da je ulaganje u sektor obrazovanja nešto što svaka politička opcija mora imati pri vrhu svojih prioriteta", rekao nam je uoči zadnjeg dana nastave.

Nakon godine u kojoj je veliki dio nastave bio online, Nemčić kaže da je sad jasno da je najbolji način podučavanja onaj kad učitelj stoji pred svojim učenicima u razredu, i doživi emociju predavanja i prenošenja informacija.

Učionicom su posljednjih godinu i pol postali učenikova soba i dnevni boravak, gdje je preko raznih online platformi pratio predavanja učitelja ili rješavao zadatke. Ta opcija nikako nije nešto čemu treba težiti, smatra Nemčić.

"Lice učitelja koje svaki dan gleda u školi, zamijenio je ekran računala, i u razgovoru s mnogim učenicima to nije način podučavanja koji oni vole. Vjerujem da je svaka mlada osoba unazad godinu dana pandemije koronavirusa shvatila važnost učitelja u njihovim životima, koliko oni mogu imati pozitivan utjecaj i voditi ih kroz razne životne probleme", kaže nam.

U online nastavi se s vremenom pojavljivalo sve više problema, načina kako objasniti izazovno gradivo učenicima, te je sve rezultiralo cjelodnevnim boravkom na platformama, kako djece tako i nastavnika.

image
Damir Krajac/Cropix

"U razgovoru s mnogim učiteljima dobio sam dojam da su mnogi od njih zanemarili svoju obitelj, obaveze, sport i cijeli dan bili online jer su željeli u svakom trenutku biti dostupni svojim učenicima na putu njihovog online usvajanja gradiva. S vremenom od jedne zanimljive nastave, shvatili smo da online nastava ima i drugu stranu, možda ne toliko pozitivnu. Svi smo pomalo postajali umorni od gledanja u ekran i sjedenja kako učitelji tako i učenici. Nakon ponovnog povratka u školske klupe, pritisak na učenike je sve više rastao, a umor se sve više gomilao. Vjerujem da svaki učenik u ovom trenutku jedva čeka kraj nastavne godine, najviše zbog nagomilanog umora, i cijele godine koja je bila vrlo teška i iscrpljujuća".

Najviše loših promjena vidi se u socijalnom kontaktu s učenicima.

"Imam osjećaj da je pandemija ugasila neke socijalne vještine učenika, povukli su se sebe, nema više onog zaraznog osmijeha u holu škole, a i teško me ponekad gledaju u oči. S njima sada treba puno pričati, maksimalno im pomoći da prebrode ovu krizu, kako emotivnu tako i socijalnu. Sada će pobijediti zajedništvo, da stvorimo osjećaj da smo tu jedni za druge, u svakom trenutku", kaže Nemčić.

Iako je profesionalno i njemu bila jedna od najizazovnijih godina, svakako je bila i najuspješnija.

"Nagrada grada Zagreba mi puno znači i potvrđuje da su se svaki trud, žrtva i odricanje isplatiloi. To je i poruka za svakog učitelja da se bori za svako dijete, svakog učenika i da bude svjestan da radi najljepši posao na svijetu. Medalja grada Zagreba je i veliko iznenađenje za mene, jer ipak nisam rođeni Zagrepčanin, nego osoba iz Moslavine koja je došla u glavni grad ostvariti svoje snove, pokazati da u životu treba vjerovati u sebe, jer svaki trud u životu će se nagraditi. Hvala Zagrebu na povjerenju".

image
Damir Krajac/Cropix

Dodjela nagrade Global Teacher Award za najboljeg profesora na svijetu bila je online početkom godine, ali sada u srpnju naš profesor ide u Indiju na fizičku dodjelu nagrade.

"Spremam se za odlazak iako je teška situacija u Indiji oko pandemije, ali treba vjerovati da će sve biti dobro. Također već smo počeli raditi na povezivanju obrazovanja Indije i Hrvatske, čeka me puno sastanaka, tako da se veselim svim budućim projektima na toj relaciji."

Svi se nadamo da će iduća jesen donijeti olakšanje od pandemije. Ima li nešto dobro što možemo uzeti iz ovih teških vremena?

"Ono što možemo sada potvrditi, nakon ovih teških godinu dana, to je da treba vjerovati učiteljima, ulagati u obrazovanje i da svaki učitelj koji uđe u svoju školu može biti ponosan zbog posla koji radi, i da mu se ne miješa nitko u posao, jer on taj posao radi najbolje", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:58