ZVIJEZDE SUPERTALENTA

Mlada Romkinja kojoj su branili pjevati: ‘Ti si samohrana majka, zašto skačeš po pozornici‘

Pretty Loud
 Grubb Foundation
Zlata Ristić članica je srpskog banda Pretty Loud čije su članice isključivo mlade Romkinje. Evo što kažu za Jutarnji

- Nemoj me dati njemu, oče, još sam premlada za udaju, majka ju može samo gledati, njen život je već određen, tako je počela pjesma koja je ženskom romskom hip-hop bendu iz Srbije​, Pretty Loud, osigurala prolazak u daljnje natjecanje hrvatskog Supertalenta koji na Novoj TV ide već osmu sezonu. Grupa je nastala 2014. u okrilju udruge GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats), koja već 15 godina nastoji pomoći mladim Romima u obrazovanju. Pretty Loud inače se sastoji od šest djevojaka iz Beograda i šest djevojaka iz Niša, a u Hrvatskoj su nastupile članice benda iz glavnog srpskog grada.

image
Danijel Rašitović

Kako su istaknuli u GRUBB-u, one se bore za ženska prava, pišući o temama s kojima se susreću one same ili njihove prijateljice. Cilj im je da se mlade Romkinje pronađu u njihovim pjesmama i da ih potaknu na obrazovanje, protive se dogovorenim brakovima, tome da je ženina uloga da bude domaćica, ali i općenito diskriminaciji. Pjesmu koju su izvele u posljednjem, nedjeljnom izdanju Supertalenta otpjevale su na romskom, engleskom i srpskom, očito u nastojanju da se predstave i hrvatskoj publici i to im je odlično pošlo za rukom. Od članova žirija dobili jednoglasno "da", a na YouTubeu je njihov nastup pogledalo od nedjelje navečer, kada je postavljen, do ponedjeljka poslijepodne više od 30 tisuća ljudi.

- Riječ je zapravo o 'mashupu' njihovih četiri, pet pjesama koje su spojile u jednu. Inače, zbog svoje užasno važne i snažne poruke postale su prepoznatljive u regiji i gotovo da nema emisije u Srbiji u kojoj nisu gostovale. No iako su nastupile i u Londonu na Women of the World Festivalu te na radiju BBC, gdje su dale i intervju, ovaj Supertalent za njih je bio, što se tiče dosega, najveći nastup dosad - ističu u GRUBB-u.

image
Pretty Loud

Kako su nam objasnili u toj udruzi, pjesme im nastaju tako da one dođu s idejom o čemu bi voljele progovoriti na sceni (zato su i toliko životne), a onda im u finaliziranju i teksta i melodije pomognu kolege iz GRUBB-a. Šestorku koja je izašla na scenu Supertalenta čine 27-godišnja Zlata Ristić, 23-godišnja Silvia Sinani, sestre Živka Ferhatović (19) i Dijana Ferhatović (18) iz Zemuna te 15-godišnje blizankinje Selma i Elma Dalipi koje su učenice prvog razreda srednje u Beogradu. Živka studira na Pravnom fakultetu i radi kao tutor u GRUBB-u, a Dijana ide u četvrti razred srednje pravne škole, koju je završila i Živka, a i ona bi se htjela upisati na Pravni fakultet, kao sestra.

Silvia je rođena u Njemačkoj, ali je 2005. došla u Srbiju s obitelji. U svom je razredu bila jedina Romkinja, a kako je rekla u razgovoru s producentima showa, nikada se nije susrela s diskriminacijom. S 14 godina je krenula u GRUBB. Već pet godina radi kao nastavnica plesa i prenosi ono što je ona naučila na druge. Zlata Ristić je samohrana majka jedanaestogodišnjeg dječaka kojeg je rodila kada joj je bilo samo 16 godina. Mama i baka joj puno pomažu oko djeteta jer Zlata radi kao nastavnica plesa u GRUBB-u, a radi i na online prodaji te je dio benda Pretty Loud. Ona je od samih početaka benda članica, baš kao i Silvia Sinani.

- Mene mama podržava i u svemu što radim mi je velika podrška. Kada sam tek počela s hip-hopom, baka mi je malo radila probleme jer joj je bilo nezamislivo 'što ja imam tamo kao samohrana majka skakati', trebam se brinuti o djetetu, raditi, no onda se naviknula. Općenito sve djevojke iz benda imaju podršku svojih obitelji, pa i ljudi nas na cesti prepoznaju. Zna biti i šala, ali sve u svemu je daleko više pozitivnih komentara od onih zločestih - odgovara Zlata Ristić. Pitamo je za pjesmu "Samanta" koja je bila uvodni dio nastupa Pretty Loud, a govori o dogovorenim brakovima.

- To nije moja priča, iako sam se ja rano udala i rodila. No moji roditelji bili su protiv toga da tako rano uđem u brak, ali nisam ih htjela slušati. To što sam rano dobila sina uopće nisam doživjela kao velik problem, iako samohranim majkama nikad nije lako. No nisam željela da mi zato život stane i to je moja poruka drugim mladim majkama, život vam ne mora stati - ističe Ristić. Što se tiče "Samante", za tu pjesmu inspiracija im je bila njihova kolegica iz Novog Sada, koja je također bila u GRUBB-u, no u međuvremenu se u tom gradu centar ugasio. Nju su roditelji prisilili na brak i tu potresnu pjesmu su Pretty Loud posvetili njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:22