MEDITACIJA U UČIONICAMA

MENTALNI TRENING NA NASTAVI Kad su učenici u ovoj zagrebačkoj školi u strahu od ispita ili uznemireni, zatvore oči i dišu te tako umiruju misli

 BVoris Kovačev / CROPIX

Kada učiteljica Tamara Vučković (36) u osnovnoj školi u zagrebačkom Podsusedu vikne: “Meditacija!”, njezini đaci već znaju što ih čeka.

Sjednu mirno u svoje klupe i prepuste se vođenoj vježbi koju je za njih snimila. Kratke mentalne vježbe Tamara svojim učenicima obično pusti prije testa, ako su taj dan posebno živahni ili slabije koncentracije. Ponekad i zato što ih oni sami traže. “Nikad nisam čula ništa ljepše, skoro sam se rasplakala od ljepote”, komentirala je nakon vježbe Mia (8), dok je Ana (10) konstatirala da bi “i njezinom tati dobro došla jedna meditacija kad dođe s posla”.

- Ponekad i sama ostanem bez komentara na njihove reakcije, koje su iskrene i često vrlo mudre, ali što je najvažnije, otpočetka izrazito pozitivne. Postoje razne vrste meditacija, a ja sam im puštala svoje s kanala “Šalji dalje” - priča učiteljica Tamara Vučković, koja u OŠ bana Jelačića u Zagrebu predaje engleski jezik. Učenicima ove meditacije pušta tijekom cijele školske godine.

Opuštajuće vođene vježbice u trajanju od samo 5 minuta njezinim su učenicima, kaže, zanimljive i na njima lako drže fokus. Upravo joj je to i bio cilj. Da im izmami osmijeh na lice, opusti ih, a istodobno da oni vježbaju svoju koncentraciju.

I dalje egzotično

Iako mnogima još zvuči egzotično ili alternativno, meditacija nije ništa drugo nego korisna vještina smirivanja misli. Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je brojne dobrobiti meditacije na mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje čovjeka. Postoje brojne studije o tome. Meditacija ima mnoge benefite: poboljšava koncentraciju, pažnju, pamćenje, kreativnost, intuiciju, samopouzdanje, reducira stres, pomaže kod tjeskobe, straha...

Prvi je put vođene meditacije pustila početkom ove školske godine, a dosad ih je čulo oko 150 đaka u dobi od prvog do četvrtog razreda. - Tražila sam vođene dječje meditacije na internetu, ali ih na hrvatskom jeziku nije bilo. Našla sam ih mnogo na engleskom jeziku, a kako sam učiteljica engleskog, uživala sam u njima i počela ih pisati i sama - objašnjava Tamara Vučković, čije je meditacije prvi čuo njezin sin Viktor (7).

- Moj sin Viktor u predškolskoj dobi nije htio ići na poslijepodevni odmor iako je bio nervozan i umoran i bilo je jasno da mu je potreban. Jako su mu se svidjele i počeo ih je tražiti na svakodnevnoj bazi, a što je najvažnije, motivirale su ga da malo predahne. Tada sam ih poželjela pustiti ih i svojim učenicima - nastavlja učiteljica, koja naglašava kako škola, osim obrazovne, ima i odgojnu funkciju.

Odgojna funkcija škole

- Ima li moćnije odgojne uloge od one da djeci damo i konkretne alate kako biti sretniji i jačati im unutarnje ja - zaključuje učiteljica. Inače, ovih dana pokrenuta je Facebook inicijativa kojom se poziva sve hrvatske učitelje da isprobaju meditaciju u svojim razredima. Marko Ferek iz udruge Buđenje, koji je pokrenuo cijelu priču, navodi kako su iskustva vrlo pozitivna te da se sve više učitelja javlja s izvrsnim povratnim informacijama. - Bitan dio ovog izazova je kolektivno povezivanje učitelja u svrhu izmjene iskustva i kako u izazovu ne bi bili sami. Sve učitelje koji će sudjelovati u ovome pozivamo da se priključe u Facebook grupu 30 dana meditacije - navodi Ferek, koji je nešto ranije ove godine pokrenuo i uspješnu inicijativu “30 dana bez zadaće”.

Tijekom vježbe učenike je uistinu divno promatrati. Neki se smiješe, predano se posvete svom dahu, a najviše vole ispustiti iz sebe izdah koji odnese ono što ih je taj dan možda ražalostilo. Neki se učenici, navodi Tamara, čak i prvašići kojima najčešće nisu omiljene mirne aktivnosti, doslovce ne pomaknu cijelu vježbicu. - Nevjerojatno s kojom lakoćom to čine. Ima i onih koji su nemirniji. Takve pustim da nađu svoj način i svoj unutarnji mir. Jedinu uputu koju dobiju je da se smjeste udobno i da uživaju. Sve češće mi se događa da me baš ti nemirniji učenici zatraže da slušamo neku - prenosi svoje dojmove učiteljica.

Meditaciju djeca izuzetno lako usvajaju. - Malu djecu možemo vidjeti kako lako bivaju u sadašnjem trenutku. Samo ih promatrajte dok se igraju ili rade nešto. Kasnije djeca imitiraju sve više nas odrasle i usvajaju naše obrasce ponašanja. Mi odrasli često živimo ubrzanim tempom i vrlo brzo djeca usvoje isti obrazac. Baš zato im trebamo vratiti jedan od onih alata koji smo im nenamjerno oduzeli, a koji ih pomaže da budu sretniji - zaključuje naša sugovornica.

Pozitivne reakcije

Nakon vježbica djeca su bolje raspoložena, koncentrirana i opuštenija. Dokaz da im koriste, priča učiteljica, je to što sve češće čuje: “Teacher, koju ćemo meditaciju/vježbicu opuštanja danas slušati?”

- Dosad mi se samo jednom dogodilo da jedan učenik nije želio sudjelovati, što je bilo posve u redu. On je želio sjediti sa strane i gledati. Nekad se dogodi da se učenici počnu smijati jer im bude smiješno kad čuju da ih je leptirić poškakljao po trbuhu. Tada to ne bude klasična tiha vježba opuštanja, ali ako se djeca smiju, to nikako nije uzalud potrošeno vrijeme - prepričava svoja iskustva.

Odlično reagiraju i roditelji, koje djeca često mole da im meditaciju puste prije spavanja. I kolektiv u ovoj zagrebačkoj osnovnoj školi izrazito je podržavajući kada je riječ o nečemu što im može koristiti u radu. Tamara kontaktira i s kolegama koji su u Sloveniji već započeli s meditacijama u školama, a navodi i kako se u mnogim američkim školama drastično smanjilo izricanje pedagoških mjera otkako su učenicima ponudili tu metodu. Svi roditelji i odgajatelji koji žele isprobati ove vježbe koncentracije snimljene dječje meditacije mogu pronaći na YouTube kanalu “Šalji dalje”, koji je pokrenula zagrebačka učiteljica.

Kako djeca doživljavaju meditaciju:

Mia:

Nikad nisam čula ništa ljepše, skoro sam se rasplakala od ljepote.

Mateo:

Leptirić mi je odnio brige.

Ana:

Mojem tati bi dobro došla jedna meditacija kad dođe s posla.

Lana:

Kad je nervozna, nekad mami kažem neke rečenice koje smo slušali pa joj pomognu.

Mia:

Obojila bih svijet ovim predivnim riječima.

Noa:

Zaboravio sam zašto sam se ono bio brinuo.

Patricija:

Mamu nekad učim ono što smo slušali u meditaciji. Ono: udahni - izdahni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:07