GK ‘ŽAR PTICA‘

Majka podržala predstavu o žrtvi nasilja, svom sinu: ‘Prošli smo pakao, izgubio je djetinjstvo‘

Scena iz predstave ”Ako kažeš, gotov si!”
 Žar ptica
Majka zlostavljanog dječaka podržala je projekt Žara ptica #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja, a inicijativu možete podržati i vi!

Gradsko kazalište Žar ptica predstavom "Ako kažeš, gotov si!" sutra u 17.55 sati, obilježit će Dan međunarodnih prava djeteta i posvetiti je osmogodišnjem dječaku, žrtvi međuvršnjačkog nasilja iz malog dalmatinskog mjesta, koje se dogodilo u listopadu prošle godine, a čije posljedice on i njegova obitelj trpe i danas.

"Ako kažeš, gotov si!", koju je ravnatelj Drago Utješanović postavio na repertoar GK Žar ptica u sezoni 2019./20., primjerima iz stvarnog života, glasno progovara o vršnjačkom nasilju i ohrabruje one koji šute i trpe nasilje da potraže pomoć. Prema tekstu Dine Vukelić, predstavu je režirao Krešo Dolenčić, a igraju Petar Atanasoski, Amanda Prenkaj, Nataša Kopeč, Lucia Stefania Glavich Mandarić, Marko Hergešić i Bogdan Ilić.

Majka zlostavljanog dječaka podržala je projekt Žara ptica #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja, započet u veljači ove godine na Dan ružičastih majica, kroz koji su suradnjom institucija, tvrtki i javnih osoba prikupljena sredstva za projekte protiv vršnjačkog nasilja u šest osnovnih škola diljem Hrvatske.

image
Žar ptica

"Psihičko i fizičko maltretiranje mojeg djeteta od drugog učenika, započelo je odmah nakon polasku u školu. Počeo je dolaziti kući razbijena nosa, usta, arkade. Sve je kulminiralo udarcima u nogu, zbog čega je završio na operaciji. Od tada počinje i naš pakao. Doktori su mu jedva uspjeli sačuvati nogu. Uslijedio je dugi, šestomjesečni oporavak, fizikalna i psihoterapija, na koju idemo i sad. Moje dijete se potpuno promijenilo, više ga ne prepoznajem, postalo je agresivno, plačljivo, više nije veselo - moje dijete je izgubilo djetinjstvo. Tražeći pomoć nadležnih institucija, kako bi se njihovom djetetu osiguralo pravo na nastavak školovanja bez zlostavljanja, suočili su se s novim problemima, pa su čak i sami zaradili prijavu. Škola je, istina, poduzela neke mjere, smijenila ravnatelja. Dijete zlostavljač nastavilo je tući drugu djecu, a roditelji su svog osmogodišnjaka prebacili u novu školu", kazala je majka zlostavljanog dječaka te dodala:

"Poslije svega što smo doživjeli, uslijedio je nevjerojatan šok. Škola nas je tužila socijalnoj službi za neodgovorno ponašanje i zanemarivanje, jer se nismo odazivali na roditeljske sastanke i nismo opravdali višemjesečni izostanak djeteta iz škole dok je bio na liječenju... što nije bila istina. Došlo je do postupka u Općinskom odvjetništvu..."

Je li liječnička intervencija, promjena škole i psihoterapija jedini način kojim se moglo pomoći ovom djetetu? I je li optuživanje roditelja, koji traže pravo za svoje dijete, adekvatna reakcija sustava?

Kako se može pomoći i drugom djetetu koje je, tko zna zašto, prouzročilo sve te probleme?

Puno je pitanja i puno problema, u čijem rješavanju, senzibiliziranju i preveniranju trebaju sudjelovati baš svi članovi društvene zajednice, poručuju iz Žara ptica, želeći dati svoj doprinos borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:07